реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Грійтеся, але... не до cмерті!

Вітчизняна та зарубіжна промисловість випускає велику кількість електронагрівальних приладів для побуту. Окрім цих приладів, населення користується безліччю електронагрівальних приладів кустарного, тобто саморобного, виготовлення (так званих «козликів») різної конструкції і призначення, які часто виготовлені без дотримання не тільки елементарних вимог пожежної безпеки, а й здорового глузду.

Висока пожежна небезпека цих приладів обумовлена не тільки великою кількістю випромінюваного тепла та високою температурою нагрівальних елементів, а й тим, що відбувається перевантаження електричних мереж, контактних елементів і штепсельних роз’ємів, магнітних пускачів, вимикачів тощо. Через це виникають пожежі.
Від початку 2010 року в Чернігівській області виникло 225 пожеж, пов’язаних з улаштуванням або експлуатацією будь-якого електричного обладнання.

2 лютого в с. Калюжинці Срібнянського району виникла пожежа на кухні житлового будинку. Не витримав навантаження і загорівся китайський подовжувач до холодильника. Вогонь швидко розповсюдився по горючих матеріалах і пластику, яким була оздоблена кухня. 67-річна господарка намагалась покинути небезпечну зону, проте вогонь перекрив вихід назовні. Надихавшись токсичних продуктів горіння, жінка загинула у власному помешканні.

5 лютого у селищі Линовиця Прилуцького району сталася пожежа житлового будинку, під час якої загинув 85-річний батько господарки. Для обігріву помешкання використовувався масляний обігрівач, що дозволено правилами пожежної безпеки. Однак увімкнений він був у електромережу через китайський подовжувач, який частково лежав на ліжку. Крім того, в електролічильнику використовувались «жучки» замість стандартних запобіжників. Через перевантаження подовжувач спалахнув, загорілась постіль. Від задушливого чаду літня людина загинула.

Для безпеки власної оселі та майна треба пам’ятати такі правила:

- електронагрівачі повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з’єднань та електророзеток заводського виготовлення із заземленими контактами;
- електронагрівальні прилади повинні встановлюватись на негорючій основі;
- температура зовнішньої поверхні у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85°С (терморегулятор має бути відрегульований);
- відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше 0,25 м.
Під час експлуатації електронагрівальних приладів забороняється:
- встановлювати електронагрівальні прилади безпосередньо під розеткою, а також на шляхах евакуації людей;
- встановлювати саморобні плавкі вставки, «жучки» в апаратах захисту від коротких замкнень;
- використовувати електронагрівальний прилад для сушіння одягу та інших матеріалів;
- під’єднувати декілька приладів в одну розетку;
- накривати горючим матеріалом електронагрівальний прилад;
- відхиляти маслонаповнені електронагрівачі від вертикалі;
- залишати без догляду при виході з приміщення увімкнені в електромережу електронагрівальні прилади.
Лише при додержанні цих правил можна уникнути лиха.

Олексій МОРГУН,
навчально-методичний центр цивільного захисту та
безпеки життєдіяльності Чернігівської області




Теги:жучки, китайські подовжувачі, електронагрівальні прилади, обігрівачі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar