реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Гра самого с собою

4 серпня 2015 року відбулося чергове засідання Громадської ради при Ніжинській райдержадміністрації.

На початку засідання Громадська рада познайомилася з новопризначеним заступником голови Ніжинської райдержадміністрації з гуманітарних, соціальних та політико-правових питань Оксаною Миколаївною Мелашенко.

У першу чергу членів Громадської ради цікавило, чому її призначення не погоджувалося з Громадською радою і взагалі яким чином проходило це призначення, адже не зважаючи на зміни у суспільстві після Майдану і вимоги громадськості щодо очищення влади, кадрові призначення на важливі державні посади відбуваються не прозоро, без участі громадськості. До цього ж, уже декілька місяців відбуваються якісь утаємничені для громадськості «рухи» щодо призначення голови Ніжинської РДА. З’являються різні чутки щодо претендентів на цю посаду, а відкритої інформації немає.

Оксана Миколаївна повідомила, що її рекомендував на посаду перший заступник голови Ніжинської РДА Сергій Батрак, далі вона пройшла співбесіду в Чернігівській обласній державній адміністрації. Також вона висловила бажання співпрацювати з громадськістю і запропонувала Громадській раді долучитися до організації заходів з відзначення Дня прапора України і Дня незалежності України. Громадська рада наприкінці засідання знову повернулася до цього питання і з подачі Миколи Пантелійовича Шкурка запропонувала головні урочистості провести на Меморіалі Героїв Крут і в Будинку культури с. Крути.

Далі Громадська рада заслухала відповідального за напрямок роботи щодо запобігання та виявлення корупції у Ніжинській РДА, начальника відділу з питань цивільного захисту, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Михайла Сергійовича Марченка.

Вислухавши доповідь Михайла Сергійовича, Громадська рада зауважила, що робота цього відділу щодо запобігання і виявлення корупції, мобілізаційної роботи проводиться вкрай пасивно. Відділ не підтримує зв’язку з громадськими організаціями, які займаються патріотичним вихованням молоді і сприяють мобілізаційній підготовці. Не забули громадські радники поцікавитися обставинами справи щодо обшуків на території навчальної бази ніжинських козаків на вул. Шекерогринівській у м. Ніжині.

Громадська рада прийняла рішення рекомендувати запросити представника СБУ на чергове засідання Громадської ради для надання інформації щодо обставин кримінального провадження, у межах якого проведено обшук у навчальній базі ніжинських козаків.

Далі слухали члена Громадської ради Валентину Миколаївну Щокіну про роботу комісії з питань охорони здоров’я, екології, освіти, культури та спорту, зокрема про зустріч членів Громадської ради з колективом Ніжинської районної лікарні:

На зустрічі обговорювалися три проблемні питання:
1) корупція у медицині;
2) аптечний бізнес;
3) неякісні медичні послуги.

Валентина Миколаївна розповіла, що працівники райлікарні відверто не сприйняли ініціативу Громадської ради обговорювати ці питання, ніяких пропозицій щодо вирішення зазначених питань від них не було. Навпаки, від лікарів надходили зустрічні звинувачення й обурення. У громадських радників склалося таке враження, що лікарям і так добре.

Микола Пантелійович Шкурко зауважив, що іншої реакції не могло і бути, бо не потрібно вчити лікарів життю і як працювати. Цю зустріч треба було провести в іншому, партнерському форматі.

Громадська ради прийняла рішення звернутися листом до Головного лікаря Ніжинської ЦРЛ Юрія Павловича Солодька із запитаннями, чи зроблено хоч якісь висновки після зустрічі та що вживається задля вирішення проблемних питань.

Далі головуючий Юрій Анатолійович Римський розповів про роботу Комісії з питань земельних відносин, економіки та підприємництва. Зокрема вона надає учасникам АТО інформацію, де є земельні ділянки та як їх можна отримати.

Після цього Дмитро Андрійович Артеменко, від Ніжинської філії Української Студентської Спілки, розповів про організацію спортивних заходів, приурочених до Дня незалежності України – спортивний забіг серед різних вікових груп на різні дистанції.
Громадська рада вирішила підтримати цю ініціативу.

Потім голова Громадської ради підняв питання про етичну поведінку членів Громадської ради. Зробили зауваження Дмитру Артеменку. Він на нараді керівників навчальних закладів та колегії райвідділу освіти, де брав участь як представник Громадської ради, висловлював не її позицію, а протилежну, свою особисту думку.

Не обійшла Громадська рада увагою й питання щодо кадрового призначення на посаду голови Ніжинської райдержадміністрації. Микола Шкурко запропонував Громадській раді звернутися до претендентів на посаду голови Ніжинської РДА через ЗМІ із запрошенням прибути на чергове засідання Громадської ради для обговорення взаємин між Ніжинською РДА і Громадською радою.

На цю пропозицію Громадська рада прийняла рішення детальніше обговорити це питання на наступному засіданні та звернутися через ЗМІ до претендентів на цю ключову, як для Громадської ради, державну посаду.

Під час розгляду питання порядку денного «Різне» виступив член Громадської ради Олександр Романович Богдан (від ГО «Громадський контроль») із ініціативою перейменування деяких вулиць міста Ніжина, зокрема запропонував змінити назви: вул. Лащенка на Володимира Максимонька, Дзержинського на Миколи Науменка, Червона гребля на Леоніда Москотіна. Голова Громадської ради відразу без обговорення поставив це питання на голосування. Більшість членів Громадської ради голосуванням підтримали цю ініціативу. Члени Громадської ради Анатолій Миколайович Литвин (від Асоціації «Об’єднання підприємств Ніжинщини») і Микола Пантелійович Шкурко (від Благодійного фонду «Ніжен») під час голосування утрималися.

І справді, яке відношення має Громадська рада при Ніжинській райдержадміністрації до присвоєння назв вулиць у місті Ніжині? Адже це входить у компетенцію не цієї Громадської ради, а при Ніжинському міськвиконкомі, де членом є також Олександр Богдан.

На цьому розгляд питань порядку денного вичерпався. Засідання тривало близько трьох годин.
Наступне чергове засідання відбудеться 18 серпня 2015 р о 15:00 год.
Порядок денний:
1) доповідь начальника відділу освіти Ніжинської РДА про результати ЗНО,
2) про план заходів до Дня незалежності,
3) про територіальну реформу,
4) зустріч з претендентами на посаду голови Ніжинської районної державної адміністрації для обговорення взаємин між Ніжинською райдержадміністрацією і Громадською радою при Ніжинській райдержадміністрації.

Аналізуючи роботу Громадської ради при Ніжинській РДА бачимо, що цей дорадчо-консультативний орган хоч і працює, але відкремлено від державного органу, при якому створений. Ніжинська райдержадміністрація, у свою чергу, не реагує на рішення Громадської ради, як це передбачено нормативними документами, – до цього часу немає жодного розпорядчого документу РДА чи відповіді на рішення Громадської ради.

Таким чином, Положення і Регламент Громадської ради, а відтак і постанова Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», далі порушуються.

То чи варто далі брати співучасть у цих порушеннях представникові асоціації? Чи потрібен узагалі за таких умовин цей дорадчо-консультативний орган? Ряд членів своєю систематичною неявкою вже провокують такі висновки.
Відповіді на ці та інші подібні питання слід очікувати якнайшвидше.Асоціація "Об'єднання підприємств Ніжинщини"



Теги:Mostenirea – Episodul 9 vezi gratis, Ніжинська РДА, Громадська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar