реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Готуємося до Свят-вечора: кутя

Головною стравою Святого вечора і першою стравою, яку треба з"їсти є кутя. Вона символізує родючість і достаток. Класична кутя така: зерно пшениці, мак, горіхи, мед. У них вкладено символічний зміст: зерно означає силу i здоров'я, мак - багатство i добробут, горіх - дружбу і любов у родині, мед – радість i щастя.

За старих часів кутю готували найчастіше з пшениці, рідше з ячменю. Зерна товкли в ступці, але так щоб не роздрібнити їх, а тільки здерти з них лушпиння. У більш пізній час кутю стали робити з рису

В рiзних кінцях України й кутя різна.

На Заході Україні роблять класичну кутю: з пшениці, маку, меду, горіхів.
На Східній Україні: з рису та вишень, горіхів.
На Полтавщині: з рису, маку, меду, горіхів, родзинок.
На Київщині: з ячменю, маку, меду, горіхів.

Пшенична кутя з родзинками. Рецепт приготування

Продукти, необхідні для приготування пшеничної куті з родзинками:

Пшениця 1 склянка;
Мак 100 г;
Горіхи волоські 100 г;
Ізюм 100 г;
Мед 1-2 ст.л.

Рецепт приготування пшеничної куті з родзинками:

Пшеницю зварити до готовності, але так, щоб не розварилася.
Мак проварити 5-10 хвилин, відцідити і розчавити качалкою про обробну дошку або потовкти в ступі.
Горіхи обсмажити на сковороді, поламати на невеликі шматочки.
Ізюм залити окропом, воду злити, перебрати ягоди, видаляючи плодоніжки.
Пшеницю, мак і горіхи змішати з медом і родзинками.



Теги:українські традиції, рецепти куті, Святвечір


Читайте також






Коментарі (0)
avatar