реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Готуємо страви з грибів

Схоже, що на Чернігівщині встановлюється справжня грибна погода: тепло, дощить, а вдосвіта ліси оповиті туманом. "Ой, як же хочеться по гриби!" — зітхають торговці на базарі. А що зітхати?! Трбеа брати в руки корзинку і — вперед! А ми пропонуємо кілька рецептів смачних грибних страв.

Смажені білі гриби

Для приготування потрібно: гриби свіжі - 500г; цибуля ріпчаста - 1 головка; борошно - 1 / 2 склянки; олія рослинна - 1 ст.л.; сметана - 1 / 2 склянки; сіль - за смаком.

Приготування:

Почищені капелюшки білих грибів промити, крупно нарізати і варити близько 5 хвилин у підсоленій воді. Вибрати гриби шумівкою і дати воді стекти. Потім запанірувати в борошні кожен шматочок гриба і обсмажити на олії до утворення рум'яної скоринки. Цибулю порізати кільцями, обсмажити на маслі і додати гриби. Все залити сметаною і довести до кипіння. При подачі до столу полити розтопленим маслом. Як гарнір подають картопляне пюре або смажену картоплю.

Білі гриби з цибульною підливкою

Для приготуваня потрібно:
• гриби свіжі - 5 шт.
• цибуля ріпчаста - 1 цибулина
• олія рослинна - 1 ст.л.
• сметана - 1 склянка
• сіль - за смаком

Приготування: капелюшки молодих грибів очистити, вимити. Підсушити і обсмажувати, часто перемішуючи, близько 15 хвилин на рослинній олії. Приправити сіллю. Після цього поставити їх у нежару духовку. Цибулю дрібно порізати, покласти в сковороду з розігрітим маслом, посолити і тушкувати до м'якості. Потім влити сметану і прокип'ятити. Отриманою підливою.

Гриби, запечені у сметанному соусі

Для приготування потрібно:
• гриби свіжі, сушені (печериці або сморчки) - 100г
• масло вершкове - 1 ст.л.
• соус сметанний - 2-3 ст.л.
• сир - 1 ч.л

Приготування. Гриби почистити, нарізати, обсмажити, заправити сметанним соусом, довести до кипіння, після чого викласти їх на порційні сковорідки, посипати тертим сиром, збризнути олією і запекти до утворення золотистої скоринки.

Гриби з цибулею і часником

Для приготування потрібно:
• гриби свіжі - 1 кг
• цибуля ріпчаста - 1 / 2 головки
• масло вершкове - 2 ст.л.
• масло рослинне (краще оливкова) - 3 ст.л.
• часник - 3 зубчики
• лимон - 2 шт.
• сіль, зелень петрушки або кропу - за смаком

Приготування. Гриби почистити, промити й нарізати тонкими скибочками. Цибулю і часник дрібно нарізати і злегка обсмажити на вершковому маслі окремо від грибів. Додати свіжі гриби, влити сік 2-х лимонів, посолити, добре перемішати і смажити на сильному вогні до готовності. До столу подають гриби гарячими, прикрашеними дрібно нарізаною зеленню петрушки або кропу.

Гриби тушковані з яблуками

Для приготування потрібно:
• гриби свіжі (лисички, рижики) - 500г
• масло вершкове - 120г
• яблука кислих сортів - 4-5 шт. середнього розміру
• борошно - 1-2 ст.л.
• бульйон грибний - 1/2стакана
• сметана - 1/2стакана
• сіль, зелень кропу - за смаком

Приготування.
Гриби почистити, капелюшки розрізають на 4 частини, ніжки нарізають тонкими кружальцями і опускають в жир. До напівм'який грибів додають нарізані часточками яблука (без насіння) і продовжують тушкувати ще кілька хвилин. Борошно змішують з холодним грибним бульйоном, додають до грибів і як слід проварюють. Потім гриби заливають сметаною, доводять до кипіння і заправляють. На гарнір найкраще подати відварну картоплю і салат з помідорів.

Смажені польові опеньки

Для приготування потрібно:
• польові опеньки - 800г
• червоний перець (стручок) - 2 шт.
• цукіні (малі) - 2 шт.
• цибуля ріпчаста - 1 шт.
• оливкова олія - 6 ст.л.
• вершкове масло - 2 ст.л.
• овочевий бульйон (з кубиків або концентратів) - 150 мл
• бальзамічний оцет - 2 ст.л.
• цукор - 1 щіпка
• сіль, мелений білий перець - за смаком

Приготування. Гриби очистити і нарізати невеликими шматочками. Стручки червоного перцю розрізати навпіл, вийняти серцевину з зернами, промити й нарізати смужками. Цукіні вимити, зрізати кінці і нарізати кільцями. Цибулину почистити і дрібно нарізати. Розігріти половину масла у великій сковороді. Половину грибів підсмажити на сковороді 3-5 хвилин, потім відставити. Точно так само підсмажити другу половину грибів у відповідній кількості олії. Всі гриби відставити в сковороді в бік. Вершкове масло розтопити в каструлі і тушкувати в ньому цибулю до прозорості. Потім додати овочевий бульйон і червоний стручковий перець і все тушкувати 4-5 хвилин. Додати цукіні і проварити ще 2-3 хвилини. Отриманий відвар змішати з грибами і додати за смаком оцет, цукор, сіль і перець. Якщо Ви хочете, щоб в страві було більше соусу, наприклад, для гарніру з рису або локшини, до грибів слід додати 200 г вершків, закип'ятити і змішати з іншими компонентами.

Джерело: http://tandir.org.ua/index.php?productID=9791




Теги:білі гриби, страви з грибів, опеньки, гриби


Читайте також



Коментарі (0)
avatar