реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Горіховий ліс посадили козаки

Найбільший в Україні горіховий ліс насадили козаки біля Макошиного на Менщині — 32 гектари! Значно менший є у Миколаївській області, звідки й привезли саджанці на Чернігівщину. До того ж, і горіх не звичайний, а чорний.

«В Америці метр двадцятисантиметрового за товщиною дерева коштує до тисячі доларів. За своїми характеристиками це друге дерево після червоного», — говорить кандидат сільськогосподарських наук Михайло Курдюк, який, власне, й підбив козаків на таку акцію.

Та ще й поживні плоди — підтримка до козацького бюджету. А козаки Окремого козацького полку архістратига Михаїла, якими керує Сергій Верхоглядов, намагаються не шароварами чи лампасами світити, а відродити козацьке сословіє. Саме так: сословіє, а не стан, бо це слово не передає суті явища, яким і було козацьке сословіє.

Тепер у козацьких планах — створення понад Сновом регіонального ландшафтного парку «Козацький». Відомий чернігівський еколог Юрій Карпенко зробив наукове його обґрунтування: «Парк «Козацький» виступатиме як поліфункціональна природоохоронна рекреаційна установа, що створюється з метою збереження в природному стані лісових масивів та частини заплави, притерасової ділянки річки, забезпечення умов для відродження етнотрадицій, виробництва екологічно чистої сільгосппродукції».

У перекладі з наукової на звичайну мову — посіяти медоноси та завести пасіки та додати зелений туризм! Та заготівля трав-дикоросів. Оце й буде господарство парку. Зупинка — за рішенням обласної влади. Його чекають не тільки козаки, але й Інститут бджільництва імені П. Прокоповича, який планує створити там насіннєво-генетичний фонд медоносних та лікарських рослин і командувач Сухопутних військ Збройних сил України, генерал- майор Валерій Новосьолов, що дбає про забезпечення армії здоровими продуктами харчування.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:козацтво, Михайло Курдюк, Менський район, Макошино, чорний горіх


Читайте також



Коментарі (0)
avatar