реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Голова Чернігівської ОДА ініціював інвентаризацію газових мереж

Фактично частина об’єктів інфраструктури на території громад області перебуває у невизначеному майновому стані. Наприклад, підвідні газорозподільні мережі та їх складові: газорегулювальні пункти різних модифікацій, станції катодного захисту, регулятори тиску, лічильники тощо. Невдовзі вони потребуватимуть ремонту, а хто його робитиме – невідомо, адже держава не може вкладати кошти в те, що їй не належить. До того ж, нині, як сказав голова Чернігівської обласної держадміністрації В’ячеслав Чаус, виникла абсолютно несправедлива ситуація: експлуатується майно громади, а люди сплачують кошти за транспортування газу приватним компаніям.
Очільник виконавчої влади області каже: « Кілька десятків років тому мешканці сіл Чернігівщини раділи, що нарешті в побуті зможуть користуватися природним газом. Тоді шукали всі можливості, аби від центральної магістралі підвести його до домівок. Це було задоволення не з дешевих: десь частину витрат брали на себе місцеві підприємці, десь люди об'єднувалися в кооперативи і робили відповідні внески. Відтак вуличні газогони до осель, на відміну від підвідних газопроводів (між населеними пунктами), переважно будувалися самими споживачами».

В результаті громади, самі того не знаючи, безоплатно віддали своє майно приватному підприємству. І внаслідок цього споживачі сплачують за транспортування газу тими ж мережами, які самі й побудували. За своє платять комусь.

В ОДА запропонували вихід: громада (орган місцевого самоврядування) має відшукати первинні документи, які б засвідчили факт спорудження та джерела фінансування тієї чи іншої ділянки газорозподільних мереж. Це велика й кропітка робота, результатом якої має стати повний комплект документів, що засвідчують право власності на газові мережі, та згода місцевої ради прийняти ці мережі до комунальної власності територіальної громади.
В’ячеслав Чаус каже: «Ми вже проаналізували рішення кількох сільрад Прилуцького району, які стосувалися передачі ділянок газопроводів від тимчасових вуличних кооперативів (так вони називалися тоді) до оператора газорозподільчих мереж. Висновок: майже всі вони (а Прилуччина має найбільшу протяжність газопроводів в області) не відповідають вимогам чинного законодавства в частині оформлення речових прав. Над цим питанням потрібно добряче попрацювати юристам. Фахівці нашої команди готові надавати громадам всю можливу консультаційну підтримку».

Спеціалісти пропонують кілька варіантів – можна продати це майно тому, хто зараз постачає газ, а можна спільно із сусідніми громадами створити комунальне підприємство і займатися розподілом природного газу, заробляючи кошти до свого бюджету. Внаслідок впорядкування ситуації і споживання газу буде менш енергозатратним, і можна буде модернізувати мережу.

За повідомленням департаменту інформаційної політики Чернігівської ОДА



Теги:Чернігівська ОДА, Прилуччина, газові мережі, Чернігівгаз, В'ячеслав Чаус


Читайте також



Коментарі (0)
avatar