реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Голова чернігівського Руху створив товариство дружби з кримськими татарами

В Укрінформі пройшла прес- конференція Рефата Чубарова - голови Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України, Миколи Черепа - голови Ічнянського районного Товариства українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік», члена Спілки краєзнавців України, голови чернігівської обласної організації Народного Руху України.

Приводом стало створення товариства дружби українців та кримських татар "Бірлік" і випуск сувенірної монети.

На сувенірній монеті, присвяченій заснуванню Ічнянського районного товариства українсько-кримськотатарської дружби «Бірлік» зображено стилізоване сполучення українського й кримськотатарського гербів – тризуба й тамги. Це історичні, а разом з тим і офіційні, символи двох народів, що мають у собі спільний елемент – наявність трьох зубців, хоча й розташованих та зображуваних по-різному. Опосередковано, це є свідченням спільності історичних доль українського й кримськотатарського народів.

Кримськотатарська тамга спочатку була родовим символом династії Гераїв, першим її почав використовувати засновник династії Хаджі-Герай І, відтоді тамга стала символом ханської влади. З часів першого Курултаю 1917, вона стала офіційним символом усього кримськотатарського народу як такого.

Історія українського тризуба сягає своїм корінням сивої давнини. Використання його у якості герба достеменно підтверджене ще з княжих часів, адже його зображення присутнє на монетах тієї доби. Так само як і кримськотатарська тамга, тризуб став офіційним символом України та українського народу в часи Визвольних Змагань 1917 – 1921.

Окрім того, стилізоване поєднання українського тризуба й кримськотатарської тамги на сувенірній монеті є нагадуванням про важливу історичну подію, яка сталася на теренах Ічнянщини влітку 1659 – про об’єднання українського війська гетьмана Івана Виговського та кримського хана Мухаммеда Герая ІV Софу в селі Крупичполе. Це відбулося напередодні переможної Конотопської битви.



Теги:Укрінформ, Рефат Чубаров, Народний Рух, кримські татари, Микола Череп, Бірлік


Читайте також



Коментарі (0)
avatar