реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Голінські історії: Дептівка

21-го вересня - Друга Пречиста. А значить Храм у сусідній з Голінкою Дептівці.

У старі часи "храмові" плавно переміщувалися з Григорівки - де Храм 19- го вересня (на Чудо Архангела Михаїла), до отої Дептівки. Їхати кіньми навпрошки, якшо через голінські Книшів хутів і Голубівку - всього до п'ятнадцяти кілометрів.

Багато голінців, які мали рідню і там, і там, охоче зникали з Голінки на 4 або й 5 днів. Храмували!
Знаю, що торік храмувати до Дептівки їздили старий Потебенька, Лідія Костянтиніана Носенко і отець Віталій Темчур.

А років 50 тому на Дептівку вирушав із Голінки цілий поїзд - з велосипедів і підвод. Храмові залишалися і на три дні, покотом ночуючи по хатах дептівців. Розмови, сміхи - на цілі ночі.

У Дептівці церква була відкрита і за комуністів. Тому сюди їздили на хрестини і на Великдень практично всі голінці. Храм Різдва Богородиці п'ятибанний - красень на всю Україну.

1992 року церкву непомітно захопили русскіє, перевівши її до складу РПЦ. Зараз там служить попом голінський хлопець, з Козиної вулички - такий собі Бойко. Унилий ватник і відвертий сєпар - шо не рідкість сернд московських попів.

Загалом у Дептівці жили найбагатші козаки - заможнішими були хіба голінські. Народ був грамотний, знався на мистецтві. Нещодавно в одній дептівській родині знайшли цілий склад старовинних ікон, виконаних у європейському стилі.

Як казав рубанський лікар Олег Петрович Калиняк, який проробив у цьому селі 12 років, немає БЛИЖЧИХ сіл як Дептівка і Голінка. Навіть Гайворон не такий.

На наступний рік спробуймо згадати усіх знайомих дептівців і похрамувати де тіки можна. Нехай начуваються!

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Дептівка, Ростислав Мартинюк, Голінка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar