реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Голінська земля Івана Мазепи

Ой не кожному селу судилося стати рідним для Івана Мазепи. А на Лівобережжі - так тіки Голінці (тепер Бахмацький район Чернигівської області).

Чому Мазепа голінець?

Тому що 1682 року майбутній Гетьман, а тоді Генеральний Осавул, отримав "на ранґ" перші свої землі на Лівобережжі - у селі Голінка.

Чому саме в Голінці?

Бо Голінка тоді була на території Красноколядинської сотні Прилуцького полку. А в самому Красному Колядині (тепер Талалаївський район) проживала родина тодішнього Гетьмана Івана Самойловича.

Іван Мазепа - після служби у правобережного Гетьмана Петра Дорошенка, а згодом запорізького полону - був "боржником" Самойловича. Саме він викупив його у Запорізького Отамана Івана Сірка 1674 року.

Іван Мазепа кілька років був виховником дітей Гетьмана Самойловича, справді малоземельним козаком. І нові, обширні царини Самойлович знайшов для свого протеже у сусідній Голінці. І ці землі зробили Івана Мазепу за кілька років заможною людиною!

Де була земля Мазепи в Голінці?

Вона простягалася на Спасівській стороні - від Марковичівки до Гузівки. Тоді ці терени не були заселені, не було навіть самої Спасівської церкви.

Куди ділася земля Мазепи у Голінці?

1709 року, після поразки у війні з Москвою, голінські землі захапав відомий царський улюбленець Алєксандр Меншиков, який руйнував Батурин.

1725 року самого Меншикова заслали на Сибір, а "мазепину землю" в Голінці спочатку відписали на державу, а 1727 клаптями розпродали козакам із сусідніх сіл і містечок.

Так на мазепину землю осіли нові голінські роди: Носенків, Ріпів, Гринаців, Хільків, Андрієнків, Ковалевських, Троців та багато інших.

Частину мазепиних земель Голінки викупили родичі Гетьмана Івана Скоропадського.

Чи жив колись Іван Мазепа у Голінці на постійно?

Певно, мав власне обійстя. І жив тижнями чи місяцями. Та й стовбова дорога з Красного Колядина на Батурин - столицю Гетьманщини - йшла через Голінку. Тож село не обминеш.

Коли останній раз був Іван Мазепа у Голінці?

З хроніки словацького мандрівника Данила Крмана відомо, що Іван Мазепа ночував у Голінці 28 листопада 1708 року разом із королем Швеції Карлом ХІІ-им. Звідси вони поїхали на Ромен.

Чи пам'ятають Івана Мазепу у Голінці?

Старші люди його сварили. Мовляв, якщо взявся воювати з Москвою, то треба перемагать. А так, бачиш, "наробив біди".

Позиція цікава. І не звеличувати - за це могли і в царські, і в совєцькі часи упекти у тюрму, і не принижувати - хто був не козак, той услід за чужинцями ганьбив великого Гетьмана. Самі ж козаки говорили про Гетьмана поштиво.

ТРЕБА ПЕРЕМАГАТИ.

Такий заповіт голінців.

На фото: особистий шляхетський герб Івана Мазепи "Курч", який належав його родині з часів Великого князівства Литовського.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Ростислав Мартинюк, Іван Мазепа, Голінка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar