реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Гібридні сили Китаю

Мене спитали, які є у Китаю гібридні сили. Розказую.

30 березня цього року Філіппіни змушені були підняти у повітря винищувачі. Які, утім, нічого не змогли зробити проти кількох сотень немаленьких риболовецьких суден під прапорами Китаю, котрі за офіційною версією КНР «ховалися від негоди» у виключній економічній зоні Маніли.

На що міністр оборони Філіппін Дельфін Лорензана сказав: «Я не дурень, там відмінна погода. Заява Пекіна про те, що там судна вирішили сховатися від шторму - брехня. Прибирайте свої кораблі!»

Так звана Берегова охорона Китаю (її нині очолюють найбільш досвідчені генерали, котрих перевели з військово-морського флоту) – формально структура забезпечення правопорядку, на кшталт поліції.

Берегова охорона з 2018 року підпорядкована народній поліції Китаю, яка також знаходиться в підпорядкуванні Центрального військового комітету з 2018 року, тобто є фактично складовою частиною збройних сил країни.
У фактичному підпорядкуванні цієї охорони є десятки тисяч (а можливо, і сотень тисяч) так званих «рибалок», котрі пересуваючись на риболовецьких суднах, здатні захопити прибережні території, урядові будівлі, поміняти прапори, забезпечити діяльність місцевих лояльних до КНР чиновників і депутатів.
Озброєні про людське око – гарпунами та іншою підручною холодною зброєю, але, звісно, в прихованому варіанті і звичайною вогнепальною.

Нині є вже секретом Полішинеля те, що велика кількість риболовецьких суден мають озброєння для боротьби з невеликим суднами.

У Китаю – найбільший у світі цивільний флот. Точніше, «цивільний». Китайських джонок збудовано стільки, що можна на них нині посадити усю китайську армію. Вони можуть також заблокувати прохід суден в будь-якій ділянці Південно-Китайського моря. Досвід таких операцій у КНР є. у 1949 році було вибито гомінданівців з аналогічного до Тайваню за розмірами острову Хайнань.

Тоді комуністи мобілізували в цілому 2130 джонок і більше 4000 цивільних моряків, а також 15000 бійців тих, кого би зараз назвали силами спеціальних операцій (ССО). Вони здійснювали тактику дрібних висадок всюди по узбережжю і проникненню за позиції сил, котрі оборонялися. В підсумку, це дезорганізувало оборону і острів став частиною КНР.

У 70-х роках аналогічна спайка рибалок і ССОшників використовувалася у зіткненнях з В’єтнамом.
У 2016 році заблокували ділянку виключної економічної зони Малайзії.
Останнім часом загрожують навіть прибережним районам у Латинській Америці(!).

Зараз таких ССО у комуністів по факту разів десятки разів більше. Уряд КНР по суті взяв рибалок на зарплату, військово- морські спеціалісти проводять їх тренування. «Армія рибалок» на державному рівні готується мінімум з 2013 року. З тої дати по 2016 рік мінімум 50 тисяч риболовецьких суден фактично за державний кошт було оснащено системою управління боєм – звісно, вона маскується під особливу «систему навігації». Так само старі дерев’яні човни за урядового сприяння посилюються сталевими елементами.

Скільки уже зараз було побудовано нових суден подвійного призначення, і скільки модернізовано під війну старих можна лише здогадуватися, і це може бути кілька сотень тисяч.З них реально великих, здатних нести по сотню чи більше людей – понад 10000. Ітого, мільйон «рибалок», натренованих на близький бій підручними засобами.
Достатньо, щоб захопити Тайвань при потребі. І це ще ми не враховуємо «п’яту колону» в самому Тайвані, про яку, може, колись пізніше.

Ігор ЛУЦЕНКО



Теги:Тайвань, Україна - Китай, гібридна війна, Ігор Луценко, комуністи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar