реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Гаррі Трумен: Президент без освіти з ядерною бомбою

Враження від музею-бібліотеки Трумена.
Історія 33-го Президента США Гаррі Трумена вражає. Фермер-простолюдин з Міссурі, за плечима якого тільки школа, невдаха у бізнесі з поганючим зором, який опинився в політиці. Трумен був дуже віруючою людиною і масоном. Але при цьому віртуозно лаявся, як чорт… Він відточив цей дар під час Першої світової війни, на яку пішов добровольцем. Єдине: йому довелося надурити медкомісію, він вивчив табличку, за якою перевіряли зір. Загалом, Трумен був дуже чесною людиною, що дратувало тих, хто привів його в політику, але саме ця чеснота і випадок привели його до посади номер один.

Після війни він знайомиться з представниками демократичної партії, покровителем Трумена стає політична машина Тома Пендергаста. Гаррі Трумен обирається комісіонером округу у штаті Міссурі, а потім сенатором США від цього ж штату. Він зробив собі ім’я і набув політичної ваги у спеціальній комісії, що контролювала витрати з державного бюджету на озброєння напередодні Другої світової війни.

Гаррі мав кристальну репутацію і одного дня йому зателефонували і запропонували випробувати себе на посаді віце-президента США. Він спочатку відмовився: функції незрозумілі, про цю посаду пересічному американцю нічого невідомо. Але демократична партія переконала його, що це потрібно США і Президенту Рузвельту. Насправді, Франкліну Рузвельту було начхати, хто стане віце-президентом. За 82 дні роботи на цій посаді Трумен зустрічався з Президентом аж два рази.

12 квітня 1945 року Гаррі Трумен був в перукарні, коли йому подзвонили з Білого Дому і сказали терміново прибути. Він сів за кермо «крайслера» і поїхав. В овальному кабінеті його зустріла Елеонора Рузвельт і повідомила, що помер Президент. І для Трумена настав момент, коли «здалося, що на нього впали місяць, зорі й усі планети».

Друга світова… Американці плачуть, що помер Рузвельт, а до влади прийшла людина без освіти і досвіду. Якщо «Франклін Рузвельт був архітектором, то Трумен- простий столяр», «Боже, з таким успіхом президентом міг стати мій сусід», «він 20 років дивився на дупу коня»… А тут ще повідомляють про секретні випробування … ядерної бомби…
Поруч була завжди його кохана - Бесс, якій він написав сотні листів і не забував цю романтичну звичку на президентській посаді. Президент Трумен називав її «боссом». У них народилася донька Маргарет, яка згодом подарує їм четверо онуків.

Трумен вирішує балотуватися на посаду Президента в 1948 році. Головним його опонентом стає республіканець Томас Дьюї. Стратегія виборчої кампанії Гаррі Трумена базувалася на зустрічах з виборцями у маленьких містечках. Тур кандидат здійснює на потязі і виступає з нього. Одне з головних питань виборів стає - сегрегація, південь США не підтримує Трумена. А соцопитування передрікає перемогу Дьюї. От тільки опитування в 1948 році робилося телефоном, якого явно не мали прихильники Трумена. В день оголошення результатів президентських виборів навіть виходить газета «Chicago Daily Tribune”, перша шпальта якої повідомляє про перемогу Дьюї. Але переміг Гаррі Трумен.

Трумена явно недооцінювали… На його голову звалилися: останні місяці Другої світової, застосування ядерних бомб «малюка» і «товстуна» в Японії, заснування ООН і НАТО, визнання Ізраїлю, корейська війна, план Маршала, Берлінська криза, боротьба проти сегрегації, початок холодної війни, боротьба проти комунізму. Саме Трумену належать законодавчі ініціативи щодо медобслуговування, мінімальної зарплати, громадянських прав, що будуть ухвалені за часів інших президентів.

Найнижчий рівень підтримки Трумена був під час корейської війни, рейтинг впав до 23%. Американці не розуміли … навіщо США полізла в Корею.

Після закінчення президентського терміну Гаррі Трумен з Бесс повертаються в Міссурі, в містечко Індепенденс. Родина в злиднях, бо нема ніякого фінансового забезпечення і президентської пенсії. І тільки після виходу мемуарів Трумена, їхнє життя налагоджується. Гаррі сам працює над проектом власної бібліотеки, яка за його життя зустріла чимало світових зірок. І зараз радо відкриває двері своїм відвідувачам.

Тут і особисті речі Гаррі Трумена: його військова форма з Першої світової, біблія, на якій він давав присягу, капелюшок Бесс, її весільні туфлі, дитячий візочок Маргарет, романтичні листи до дружини, предмети столового сервізу з Білого дому, сукня і костюм першої леді. В музеї є кімната- овальний кабінет з меблями часів Трумена. Можна побачити і крайслер Трумена, на якому він їхав до Білого Дому в день смерті Рузвельта. Є тут і президентський «лінкольн», котрий перевозив Президента Трумена і королеву Єлізавета під час її візиту.
Учбовий центр бібліотеки - копія Західного крила Білого дому. Тут школярі старших класів і студенти працюють з оригіналами документів Гаррі Трумена і вчаться ухвалювати рішення. Вони мають можливість відчути атмосферу і не боятися високих кабінетів. В архіві зберігається близько 26 млн сторінок розсекречених документів часів Президента Трумена.

В бібліотеці є кабінет, в якому працював останні роки 33-й Президент США. Він дуже багато читав, саме книги дали йому найґрунтовніше освіту. Книги і життя стали його університетом.

На території бібліотеки поховано Президента Гаррі Трумена і першу леді Бесс Трумен. Поруч могили доньки Маргарет і її чоловіка.

Спілкуючись з одним із американських професорів з політології , я поставила запитання: «Назвіть п‘ятірку найвпливовіших президентів США». Він відповів: «Лінкольн, Вашингтон, Трумен, Теодор і Франклін Рузвельти».

З середини 20-століття, Президент США, який залишає посаду, засновує однойменну бібліотеку. Таких вже відкрито 13. Це більше ніж просто бібліотеки, це наукові і навчальні центри.

Тетяна МОКРІДІ



Теги:Тетяна Мокріді, Трумен


Читайте також



Коментарі (0)
avatar