реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Футбол: Іспанія — чемпіон світу

Такий підсумок ХІХ чемпіонату світу з футболу, який щойно завершився в Південно-Африканській Республіці. Фінал Іспанія—Голландія іспанці виграли з рахунком 1:0.
У півфіналі Іспанія перемогла Німеччину — 1:0. Єдиний гол забив захисник збірної, капітан «Барселони» Карлес Пуйоль.

Невдахи півфіналу у суботу зустрілися в матчі за третє місце. Німеччина перемогла Уругвай (3:2) і знову, як і на попередньому чемпіонаті, зайняла третє місце.

Фінальний матч у неділю викликав величезний інтерес. Адже на чемпіонаті багато що сталося вперше в історії футболу. Головне: світ отримав нового чемпіона — Іспанію. І це всього 8-ий чемпіон за всю 80-річну історію турнірів. Відтепер чемпіонські титули розподілені так (кількість перемог): Бразилія — 5, Італія — 4, Німеччина — 3, Уругвай, Аргентина — по 2, Англія, Франція. Іспанія — по 1.

Всі десятиліття триває суперництво Європи і Америки, конкретніше —Південної Америки. Тепер Європа вийшла вперед, у неї 10 чемпіонських титулів. Уперше європейська команда виграла чемпіонат поза межами Європи. Адже й чисто європейський фінал на іншому континенті пройшов уперше.

Іспанія завжди вважалася великою футбольною державою, постійно числилася у фаворитах турнірів. І постійно їй не щастило на чемпіонатах світу. Досі команда не грала не те що у фіналі, а навіть у півфіналі чемпіонату. Але цей успіх закономірний. Щасливо сформувалося ціле золоте покоління. Нагадаємо, що Іспанія виграла останній чемпіонат Європи у 2008 році. І це також уперше в історії: діючий чемпіон континенту виграв мундіаль. Так от, отой чемпіонський склад тренера Луї Арагонеса вдалося зберегти нинішньому головному тренеру Вінсенте дель Боксе: у заявці на мундіаль було аж 15 діючих чемпіонів Європи., які відтепер і чемпіони світу.

Ось зірковий склад Іспанії. Назвемо хоча б стартовий склад команди, який виявився абсолютно однаковим і на півфінал з Німеччиною, і на фінал з Голландією. Одразу 7 гравців «Барселони»: Карлес Пуйоль. Херард Піке, Хаві Ернандес, Андрес Іньєста, Серхіо Бускет, Педро, Давід Вілья. Останній — найяскравіша зірка збірної, багато років відігрів у «Валенсії» і щойно перейшов до «Барселони». Три гравці з мадридського «Реала»: воротар, капітан збірної Ікер Касільям, один із кращих захисників світу Серхіо Рамос та півзахисник Хаві Алонсо. А ще — захисник з «Валенсії» Капдевілья. Тобто всі свої, з іспанських клубів. Та іспанським футболістам і нема потреба грати за кордоном, адже в країні кілька клубів — грандів світового футболу. З гравців, які виходили на поле, легіонерами є лише Фернандо Торрес (англійський «Ліверпуль») та Сеск Фабрегас (лондонський «Арсенал»). Усі 24 заявлені на чемпіонат футболісти отримали звання чемпіонів світу і золоті медалі, незалежно від зіграних матчів.

Переможний гол у фіналі забив Андрес Іньєста. Аж у 4 таймі. Річ утім, що вшосте за всю історію основний час не визначив переможця. Було призначено два додаткові, по 15хвилин. І аж за кілька хвилин до їх закінчення Іньєста забив золотий гол. Андрес є одним з кращих півзахисників світу, як і його одноклубник Хаві Ернандес, котрий, нагадаємо, був визнаний кращим гравцем Євро-2008.

Фінал пройшов за переваги іспанців. Але могли забити і перемогти й голландці. Бо іспанці задля перемоги ризикували, йшли вперед, грали в атакувальний футбол. І могли поплатитися за це. Але є таки справедливість у футбольному світі: перемогла саме та команда, яка демонструє всі останні роки красивий, технічний футбол.

Ще деякі підсумки чемпіонату. Кращим футболістом за опитуваннями спортивної преси визнаний капітан збірної Уругваю Дієго Форлан. Цього року він виграв із мадридським «Атлетико» Лігу Європи, був справжнім лідером зірної Уругваю, яка сенсаційно увійшла до четвірки кращих команд світу. Другим названий Веслі Снайдер з Голландії, третім — Вілья. Непросто визначався кращий бомбардир турніру. Адже Форлан, Вілья, Снайдер і німець Томас Мюллер забили рівно по 5 м’ячів. Урешті «золотою бутсою» відзначили Мюллера, врахувавши менший, ніж в інших, час перебування на полі й кількість гольових передач. 20-річний півзахисник «Баварії» також названий кращим молодим гравцем чемпіонату. Приз кращому воротареві «Золота рукавичка», який носить ім’я легендарного радянського воротаря Льва Яшина, отримав капітан чемпіонів Ікер Касільяс.

Свято завершилося. Переміг красивий, атакувальний футбол. Сподіваємося, на наступному мундіалі, що пройде 2014 року в Бразилії, виступить і збірна України. І вона вже точно зіграє на Євро-2012 як господар змагань. Там ми побачимо й чемпіонів Європи і світу — Іспанію, інші кращі команди континенту.

Петро АНТОНЕНКО



Теги:Чемпіонат світу-2010, Іспанія, Футбол


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Андрес Иньеста в 4 тайме пушкой стрельнул, просто ас. Я считаю что испанцы конечно красавчики, но надо понимать что у них футбол это как национальный вид спорта, прошаренный в этом там даже младенец с пустышкой. Для тех из нас кто плохо разбирается есть https://www.ua-football.com/ua, с полезной инфой по футболу.
avatar