реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

ФОТОРЕПОРТАЖ: де готують дайверів?

7000 секунд під водою без перепочинку мусить вміти працювати кваліфікований водолаз. Такий норматив. Відповідних фахівців готують у 8 навчальному центрі Державної спеціальної служби транспорту України, що у Чернігові. За роки незалежності України тут випустили більше 800 водолазів.

Заповітна мрія кримчанина Олега Айдарова - стати професійним дайвером та працювати водолазом після служби в армії в рідній Ялті. Сьогодні можна з впевненістю сказати, що він зробив перший крок до здійснення своїх бажань. Олег - пройшов навчання в центрі та вдало склав іспит.

Кожен водолаз тут практично відпрацьовує під водою не менше 20 годин. На заняттях вони вчаться не просто занурюватись у воду, а й виконувати різні завдання. Спочатку - прості. Наприклад, розрізати металевий трос або розпилити металеву трубу. Потім, складніші. Основне призначення такого водолаза у майбутньому не лише вміти обстежувати дно водоймища, а й проводити відповідні складні роботи, як то зварювальні чи монтажні. Одним словом у військових водолазів свій специфічний «драйв». Саме це необхідно під час будівництва, ремонту, або відновлювання мостів. Чим власне і займається Державна спеціальна служба транспорту України.

- Коли перший раз занурювався у басейн на глибину 5 метрів було лячно, - піднявшись з під води спокійно розповідає Олег Айдаров, - а зараз уже звик. Робота під водою повинна проходити повільно і спокійно.

Дійсно, характер, темперамент і насамперед відмінне здоров'я людини є основними критеріями відбору на водолаза. У центрі їх вчать працювати в різних спорядженнях. Вага найважчого становить 80 кілограмів. Сюди входять шолом - 30 кілограмів, боти - 21 кілограм, та грузи, які чіпляють на спину і груди - по 16 кілограмів кожен.

- Під водою, я не відчуваю цієї ваги. По дну пересуваюсь вільно, - розповів чернігівець Сергій Яремчук. Вищу освіту хлопець здобув у Чернігівському Державному політехнічному університеті, а до війська пішов, щоб спробувати себе.

Як розповіли фахівці центру, додаткова вага допомагає протистояти річковій течії та спускатися на глибину до 60 метрів. Повітря до водолаза подається з компресора. Відтак, він необмежений запасом повітря на відміну від пірнальника у легкому спорядженні, де ліміт кисню визначається місткістю балонів. З метою безпеки у водолаза обов'язково є страхувальник. Між ними постійно підтримується зв'язок.

Термін підготовки водолаза становить 5 місяців. Можливо часу трохи і бракує, але в центрі успішно справляються із завданням, готують кваліфікованих фахівців. Про це свідчить і життя. Після служби, курсанти, що здобули фах водолаза непогано працевлаштовуються у цивільному житті. Здебільшого вони працюють інструкторами з дайвінгу, на рятувальних станціях, тощо.

Нині 8-й навчальний центр, як розповів його начальник полковник Степан Гута, готує фахівців за 23-ма спеціальностями. Тут мають право випускати фахівців для інших силових структур та для цивільних організацій. Провідні спеціальності в центрі - кранівники, бульдозеристи, екскаваторники, колійники, копрівники тощо. Також тут готують командирів відділень, саперів, радіотелеграфістів.

Наразі у центрі очікують на молоде поповнення. Цієї весни сюди мають призвати більше тисячі чоловік на військову строкову службу.

$IMAGE3

РЕГІОНАЛЬНИЙ МЕДІА-ЦЕНТР МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ У (м.ЧЕРНІГІВ)







Теги:дайвери, армія, водолази


Читайте також



Коментарі (0)
avatar