реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Фотохудожник — невже робоча професія?

Почув нещодавно «особливу» рекламу, яка нав’язливо пропонувала опанувати робітничі професії: демонстратор зачісок, фотограф, фотохудожник.

Щодо зачісок зрозуміло: треба мати на голові копицю волосся, подібного до кінської гриви. А ось із фотохудожником щось незрозуміло, адже попиту на цю професію у нас не існує. Та й взагалі у світі працюють спеціалісти в різних жанрах фотографії. До речі, в Радянському Союзі навіть не було факультету в інститутах, де б навчали цієї професії.

Із появою цифрових фотоапаратів процес проявки фотоплівок зник. Тепер практично будь-яка людина може «клацати» -- робити знімки, прочитавши інструкцію до «фотомильниці».
Відомий чернігівський фотомайстер Валерій Інютін (Царство йому небесне!) свого часу сказав, що тільки після 50-ти років відчув себе фотографом – зрозумів життя. А тут виявляється, що в ПТУ майже безкоштовно можна стати фотомайстром!

Мені доводиться працювати на фотозйомках поряд із випускниками цих «університетів». Рівень їхніх знань сягає «прапустітє женщіну вперьод» (і це під час динамічного репортажу). Ще вони можуть залізти на плечі комусь із фотографів і кричати: «Не рухайтеся!» Окрема тема – це жінки з фотоапаратом. Я б сказав, що це навіть дуже особливе явище. Ці юні створіння можуть вдягнути на фотозйомку, де потрібно швидко пересуватися, сукню з розрізами від плечей або й вечірню сукню та туфлі на 12-сантиметрових підборах. Для них головне – не знімок, а те, як вони виглядають із фотокамерою в руках і почути побільше компліментів на свою адресу.

Фотографія -- це навряд робоча професія. Справжньому фотографу необхідна вища освіта, він повинен мати хорошу фізичну підготовку, вміти розрізняти до 50 відтінків одного кольору ну й, звісно, важливо, щоб у нього була душа.
А випускникам ПТУ, які, напевне, сподіваються друкуватися в газетах, слід знати, що в газетах економлять на фотографах, «втюхуючи» журналістам «фотомильницю», щоб «наклацали» щось до своєї статті. Звісно, якщо ви плануєте стати мандрівником, то тут вам технічні знання з фотографії знадобляться. Звичайно, можна підзаробляти й на весільній фотозйомці. В кращому разі будете більш-менш пристойно фотографувати своїх дітей для сімейного альбому.

Валерій СЕНЧУК




Теги:фотохудожник, Валерій Сенчук, фотограф


Читайте також



Коментарі (0)
avatar