реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Філарета можуть поховати у Троїце - Сергієвій лаврі

Кажуть на соборі РПЦ, який планують до дня народження шефа МП Владимира Ґундяєва, московити думають і собі "зняти анахтему" з владики Філарета Денисенка.

А шо? Подання самого Філарета з проханням зняти оную було відвезено до Москви ще до історії з Томосом. А Москві буде приємно "перевідкликати" анахтему вже після рішення Константинополя, який відповідно до свого права розглядати апеляції на документи всіх Помісних Церков, уневажнив московське відлучення єпископа Філарета ще 2018 року.

Ну зніме і собі Москва анахтему. І шо далі?

Зараз Філарет активно фрондує проти ним же створеної ПЦУ, висунувши ідею "переотримання" автокефалії для України. Але вже не з боку Константинополя, а з рук Москви. Як того він і добивався ще 1991 року, зібравши підписи усіх підопічних єпископів Українського Екзархату РПЦ, в тому числі й нині сущого Онуфрія Березовського.

Не вийшло тоді - тим більше не вийде зараз. Хіба посміються. Але вивіску "УПЦ КП" Філарет нібито зберіг. І тому на час переговорів про об'єднання вивіски "УПЦ КП" з московськими єпархіями в Україні, двічі реабілітованому єпископу Філарету дадуть місце ... в ієрархії самої РПЦ!

До Синоду мабуть уже не пустять, але - якшо шо - поховать зможуть і в Троїце-Сергієвій Лаврі. Ще й Путін приїде на церемонію, не сумнівайтеся - все ж таки 25 років очолював Київську катедру РПЦ!

А шо ПЦУ? А ПЦУ від того ні холодно ні жарко - наше місце в Диптиху вже "нє вирубіш тапарóм". Хіба що до історії Української Церкви ці сюжети можуть привнести відчутний присмак трешу.

Шкода, що людина, день народження якої минулого року святкували на державному рівні, тепер навіть не потрапила до інформаційного порядку денного - 91 рік легендарному уродженцю Донбасу Філарету Денисенку ніхто не помітив. Його рідне село знову під окупацією - як і 30 років тому. А місце в підручниках історії України, зарезервоване для нього давно й на цілий розділ, стрімко тьмяніє й набува рис карикатури.

Хоч, повторюся, сама ідея отримати автокефалію від Московської патріярхії, втілена у відомому листі єпископів Українського Екзархату до собору РПЦ 1991 року, мала б вказати на ключову помилку тодішнього митрополита Київського Філарета.

Автокефалію Помісним Церквам надає тільки і ТІЛЬКИ Архиєпископ Константинополя - Нового Рима. Вселенський патріярх. І ніколи - Москва.

До чого ж вона була навіть тоді, 1991 року?

Ростислав МАРТИНЮК

На знимці: краєвид рідного села Патріярха Філарета. Благодатне перебуває під окупацією РФ з літа 2014.



Теги:РПЦ, Ростислав Мартинюк, гібридна війна, патріарх Філарет, Благодатне


Читайте також



Коментарі (0)
avatar