реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Ердоган програє...

Цієї неділі в Туреччини відбулися місцеві вибори, які стали справжнім шоком для президента Ердогана і його політсили.

Опозиційна Республіканська Народна Партія вперше за 47 років виграла вибори з результатом 37%.
Партія Справедливості і Розвитку Реджепа Тайипа Ердогана вперше з заснування в 2001 році програла вибори з результатом 36%.

І якщо в Стамбулі традиційно підтримували більш ліберальну опозицію, то зараз партія влади програла всі великі міста. В Анкарі і Стамбулі заснована Ататюрком РНП вперше отримує більшість в усіх районах.

В Стамбулі переміг Екрем Імамоглу від опозиції , який обігнав ставленика Ердогана на 6%. Імамоглу вже називають найімовірнішим кандидатом від Республіканської народної партії на наступних президентських вибрах 2028 року.

Ще один тренд- партія Нового Добробуту стала реальним конкурентом політсили Ердогана серед релігійного ісламського виборця.

Як написав журналіст Осман Пашаєв «на 101 році Республіки Ататюрк переміг Ердогана й це головний результат сьогоднішніх місцевих виборів».

Й ще одна цікава деталь місцевих виборів. На попередніх перегонах в 2019-м 4 жінки стали мерами центрів турецьких провінцій, зокрема, дві в курдських регіонах. Зараз вже 10 великих турецьких міст очолять жінки. Серед жінок - мерів представниці як заснованої Ататюрком Республіканської народної партії, так і представниці партії Ердогана. Жінки отримують більший вплив на турецьку політику, регіональну і центральну.

Ірина ГЕРАЩЕНКО



Теги:Ердоган, Ірина Геращенко, Україна - Туреччина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar