реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Економіка хутора Мозамбік?!

"Кінчай дядько торгувати, бо нема чим здачі давати!" - стверджує народна приказка. Проте, зовсім інші справи у чернігівських підприємств на міжнародних ринках. Звичайно, якщо вірити повідомленню, головному управлінню статистики у Чернігівській області.
У січні–вересні 2009р. зовнішньою торгівлею товарами в м.Чернігові займалися понад 200 підприємств та організацій, їх партнерами були 80 країн світу.
Зовнішньоторговельний оборот товарами підприємств міста складав більше чверті загального обороту області. При цьому експорт товарів становив 67 млн.дол.США, що складало 39% від рівня січня–вересня 2008р., імпорт – відповідно 53 млн.дол.США та 48%. Сальдо зовнішньої торгівлі склалося позитивне.
Значні експортні поставки здійснювалися до Російської Федерації, Білорусі, Литви, Франції, Молдови, Німеччини, Польщі та Італії. На ці країни припадало 72% експорту товарів з Чернігова.
Основу експорту формували текстиль та вироби з нього, продукти рослинного походження, готові харчові продукти, механічне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси.
Вагома частка (77%) імпортованих товарів до обласного центру надходила з Білорусі, Німеччини, Російської Федерації, Франції, Бельґії, Нідерландів, Китаю та Швеції.
У структурі імпорту переважали добрива, полімерні матеріали, пластмаси, нитки синтетичні або штучні, вовна, котли, машини, апарати і механічні пристрої, алкогольні й безалкогольні напої.
Таким чином можна стверджувати, що в обмін на сільськогосподпрську продукцію, ми отримували електронні пристрої та алкогольні напої. Класична схема економічних відносин: колонія-метрополія. Колись в Африку везли люстерки та скляні буси, в бмін на які отримували рабів, слонову кістку та золото. Нині 21 століття, часи не ті. Українцям як "просунутій та європейській нації" із Китаю везуть дешевий одяг, китайську пластмасу, і вже навіть вишиванки!
[b]Олександр ЯСЕНЧУК



Теги:О. Ясенчук, Франція Молдова, США, імпорт, експорт, Литва, Білорусь, Росія, економіка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar