реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

«Джинса» з берега

«Сіверщина» нині – в епіцентрі розмов і скандалів з причини своїх резонансних публікацій. І в тому коловороті розмов є одне, що мені муляє.

Багато недоброзичливців впевнені: все, що друкується в газеті проти того чи іншого кандидата у депутати – проплачено стороною противника. Коли це думають самі кандидати, зациклені на міжвидовій боротьбі – нема чому дивуватися. Але коли це говорять журналісти … Можна б, звісно, відповісти у стилі «сам дурень» -- мовляв, судять по собі, по своїх ЗМІ.

Та мене зачепило, коли молодий директор одного телеканалу (розмова відбувалась у приватному форматі, тому прізвища не називаю) сказав – якщо не проплачено, мовляв, тоді це наївно друкувати. Мені ж пригадалося, як цей, тоді молодий студент, сидів у СІЗО за підкинуті міліцією якісь матеріали. Тоді я в тій таки «Сіверщині» захищав його і назвав останнім політв’язнем режиму Кучми. Наївний був, певно. І він, і я. Хоча, думаю, він так не вважав…

А кандидат у депутати, якого теж «Сіверщина» зачепила добряче, сказав мені, що, мовляв, продалася газета «регіоналам», а колись була незалежною. Цей скоробагатько, що довгий час числився в опозиційному таборі, а останнім часом був у партії Тігіпка, звинувачує газету за публікацію матеріалів провладного кандидата, прекрасно розуміючи, що газета – підприємство, якому треба виживати. І він же чудово знає, що ні він, ні його численні фірми не дали навіть реклами у ту ж таки незалежну пресу, щоб вона почувалася незалежно. Зрештою, а що він зробив для підтримки вільних ЗМІ, будучи і керівником, і олігархом? Нуль, якщо не рахувати утримування свого власного телеканалу.

Взагалі, наявність вільної преси – ознака зрілого суспільства. А в нас щодо тої таки «Сіверщини» в багатьох патріотів спостерігається відсторонене: «Ну-ну, випливе чи потоне? О, гляди, випливла – ну, хай і далі сама якось плаває. Ну, а якщо потонула – то є гарний привід засудити клятий владний режим». Хоча утримувати вільні ЗМІ має суспільство, а не влада.

Так, «Сіверщина» змушена друкувати і рекламу кандидатів та партій, очі б яких не бачили, і навіть «джинсу». Бо не може газета бути політично, етнічно, рекламно і ще там як чистою у забрьоханому суспільстві. Бо «Сіверщина» пливе у вирі боротьби за Україну, а отакі радники з берега тільки зловтішаються. Замість того, щоб передплачувати «Сіверщину», пропагувати її – всупереч владі. «Любіть Україну до глибини кишені!» -- закликав давно Євген Чикаленко. Закликав глухих, бо ті радники і прізвища Чикаленка не знають подосі…

І про наївність. Коли я два роки тому був у США, як редактор незалежної газети, відомий наш журналіст Мустафа Найєм запитав класика американської журналістики Боба Вудворта: «Коли ми в себе боремося за справедливість – нас називають наївними. Як нам бути?». Автор 18 бестселерів, викривач президента Ніксона, заступник редактора «Вашінгтон пост» Боб Вудворт відповів: «Не переймайтеся Мене і гірше називають!». І мені цей старий журналіст якось авторитетніший за молодого директора телеканалу, що в наймах у олігарха перебуває.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Сіверщина, Джинса, Василь Чепурний, свобода слова


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Тобто, "Сіверщина" визнала, що працює на регіоналів? Тому що змушена, адже важко вижити?
Все-інше - лірика
avatar
2
Семенівець, ви читаєте по-арабськи: ззаду наперед?
avatar
3
Можна дуже багато балакати навколо моднючих на сьогодні звинувачень демократичних видань у якійсь там "праці на когось". А насправді все якраз і йде у напрямку, окресленому паном Василем Чепурним. Бо на превеликий жаль і серед тих багатих людей, що називають самі себе(або ми їх) патріотами україни, майже відсутні якраз ті, що полюбляють Україну за принципом Чикаленка, якого зацитував головний редактор "Сіверщини". Та , мабуть, пан Василь і у цей момент виявився доволі толерантним, не наводячі приклади останніх років 5-8 з порятунком "Сіверщини", аж до поки більш-менш не стабілізувалася ситуація років три тому. Мова йде про те, як відверталися від пропозицій підтримки ті, що представляли якраз ті сили, що мали б і в день і в ночі мізкувати над темою:"Скільки б додати до "Сіверської" копилки. Або згадайте "Помаранчеву революцію" і її місцевих вождів. Хто тримав на плаву ту ідею, що виходила з табору опозиції? Звичайно що єдина у області газета такого формату. "Сіверщина".І на самкінець хотілось би почути, а яку газету можна(з відомих у Чернігівщині) поставити у один ряд з "Сіверщиною" якраз у контексті принциповості, порядності, патриотичності тощо?
avatar
4
Я з задоволенням читаю "Сіверщину" більше 15 років, тому що більшість матеріалів, які там друкуються близькі і рідні мені по духу і по змісту. Весь час газета відстоюе позицію національно-демократичних сил і те що надруковала рекламу ПР я не думаю, що це співпраця з ПР, це маленький компроміс без якого газеті, просто не вижить.
А ось того самого молодого олигарха, якого згадуе п. Василь, стати губернатором, дуже допомогла "Сіверщина", а він будучи при владі нічого не зробив ні для газети, ні для духовенства КП ( маю на увазі Катерининьську церкву) ні для Чернігівців загалом, а тепер знову обіцяе нам; - я змушу владу.... смішно і сумно, читати.
А п. Борису, відповідаю- поряд з "Сіверщиною" ставить нікого на Чернігівщині, то все ліліпути і більшість із них, справді друкують заказні статті, або з пальця висосані сюжети.
avatar