Домашній коньяк або як зробити домашній міцний напій, зазіхаючи на елітність
Купити готовий міцний напій, який зветься коньяком або бренді - доволі дорого. Гарний напій, який буде не соромно поставити перед гостями, потягне не менше 200 грн за півлітрову пляшку. А якщо серед гостей знайдеться знавець, то дешевше 2000 грн за півлітру навіть не розглядайте.Тому є варіант зробити "елітний" напій власноруч.
Щодо відмінності смаку, то знайте, що більшість людей на смак не відрізняють у борщі половину інгредієнтів, то які там нотки коньяку вони здатні вирізнити з отих 35 мл у чарці? А у другій - взагалі хоч самогон налий - все одне буде.
Тож до рецепту:
Час приготування - приблизно тиждень.
Що треба на отримання 1 літру домашнього коньяку:
- спирт етиловий чистий не менше 92% - 400 мл,
- вода чиста, бажано куплена питна або після системи зворотного осмосу - 600 мл,
- горіхи волоські (грецькі) - 10 штук,
- цукор - 50 грам,
- кориця мелена - 1 чайна ложка без верху.
Приготування:
Горіхи миємо холодною водою. Потім давимо, щоб надтріснула шкарлупа. Якщо повністю розчавиться горіх - не біда. Всі 10 штук роздавлених разом зі шкарлупою і ядрами кидаємо у банку 1,5 літра або більше.
Вливаємо наверх 400 мл спирту.
Кидаємо цукор і корицю.
Заливаємо водою - 600 мл.
Закриваємо банку капроновою кришкою і ставимо у темне прохолодне місце на 3-4 доби. Раз на добу струшуємо вміст банки.
Колір рідини має змінитись на жовто-коричневий вже через 3-4 години. На четверту добу колір стане більш вираженим і більш схожим на коньяк.
Беремо іншу чисту банку і на 5й день - проціджуємо напій через 4-6 шарів марлі. Саму марлю не вичавлюємо, щоб навіть найменший осад не потрапив у готовий продукт.
Проціджену рідину ставимо ще на 2-3 доби у темне прохолодне місце. На 7-8 день можна дегустувати.
Чому і як це працює?
Справа у тому, що коньяк - це ніщо інше, як перегнана виноградна брага або вино. Насправді це бренді і коньяком називають одне із різновидів бренді, що виробляють у Франції. До того ж ніхто ніколи не куштував того вина, з якого той коньяк робиться. Гидота рідкісна. А про китайське бренді мало хто взагалі чув. А він існує.
Що робить коньяк таким особливим?
Особливість цього напою полягає у тому, що він насичений дубильними речовинами дубових бочок. Причому ще й припалених всередині. Найбільш доступна дубильна речовина наших країв - це волоський горіх. Але у горіхах дубильна речовина перебуває у шкарлупі і тому набагато швидше вивільнюється і переходить у напій.
Якість напою досягається не набором смаку чи ноток речовин, а за рахунок чистоти спирту та води. Перегнати оте сусло виноградне, щоб не тхнуло самогоном - доволі складно і тому коньяк такий дорогий. А не тому, що там якісь космічні технології. Бочки вони скрізь бочки. Та й зараз замість дубових бочок використовують будову тирсу, яку засипають у металеві цистерни - тобто майже те саме, що насипати горіхи у банку.
Смакові особливості коньяку - це маскування. Насправді оті палені дубові бочки, у яких вигадали тримати коньяк, були призначені для маскування низькоякісного продукту, який перегоняли з малоцікавого второсортного вина і щоб простіше перевозити - вигадали переганяти його на більш міцний, щоб потім у місці продажу розводити водою. Так і був винайдений бренді, і коньяк також.
Тому, коли будете куштувати наступний раз куплений коньяк, спробуйте не дивившись на етикетку пляшки, вгадати чи справжній він і що справді ви відчуваєте у його смаку.
Статистика навіть самої Франції говорить, що коньяк із справжньої бочки від коньяку, отриманого із концентрату та розведеного із спирту - здатні на смак відрізнити не більше 0,1% французів. А ваші гості навряд мають коріння у провінції Коньяк і знаються на сотнях видів міцних напоїв. Тому вони будуть смакувати солодкуватий пахучий цікавий та приємний домашній коньяк, або назвіть це Фастівським бренді чи Уманським спотикачем... бо вам же його пити, а не вірші складати. Тому назва мало впливатиме на результат.
О...оооо.... та знаю я, що ви зараз мені стільки коментарів напишете, що тиждень читати - не перечитати. Та знаю я усі ті особливості міцних напоїв. Та знаю я про все це і не треба намагатись мене переконувати.
Головна мета допису - навчити за малі гроші робити справді безпечні смачні міцні напої. Краще так, ніж куплене в інтернет-магазинах шмурдяччє з невідомим смаком та якістю. Спирт можна купити чистий. А от чистого коньяку - купити задача не з легких, особливо коли шукають якомога дешевше. Тому і пропоную те, що 99% дорослих українців точно сподобається.
Анатолій ЯРОВЕД
Щодо відмінності смаку, то знайте, що більшість людей на смак не відрізняють у борщі половину інгредієнтів, то які там нотки коньяку вони здатні вирізнити з отих 35 мл у чарці? А у другій - взагалі хоч самогон налий - все одне буде.
Тож до рецепту:
Час приготування - приблизно тиждень.
Що треба на отримання 1 літру домашнього коньяку:
- спирт етиловий чистий не менше 92% - 400 мл,
- вода чиста, бажано куплена питна або після системи зворотного осмосу - 600 мл,
- горіхи волоські (грецькі) - 10 штук,
- цукор - 50 грам,
- кориця мелена - 1 чайна ложка без верху.
Приготування:
Горіхи миємо холодною водою. Потім давимо, щоб надтріснула шкарлупа. Якщо повністю розчавиться горіх - не біда. Всі 10 штук роздавлених разом зі шкарлупою і ядрами кидаємо у банку 1,5 літра або більше.
Вливаємо наверх 400 мл спирту.
Кидаємо цукор і корицю.
Заливаємо водою - 600 мл.
Закриваємо банку капроновою кришкою і ставимо у темне прохолодне місце на 3-4 доби. Раз на добу струшуємо вміст банки.
Колір рідини має змінитись на жовто-коричневий вже через 3-4 години. На четверту добу колір стане більш вираженим і більш схожим на коньяк.
Беремо іншу чисту банку і на 5й день - проціджуємо напій через 4-6 шарів марлі. Саму марлю не вичавлюємо, щоб навіть найменший осад не потрапив у готовий продукт.
Проціджену рідину ставимо ще на 2-3 доби у темне прохолодне місце. На 7-8 день можна дегустувати.
Чому і як це працює?
Справа у тому, що коньяк - це ніщо інше, як перегнана виноградна брага або вино. Насправді це бренді і коньяком називають одне із різновидів бренді, що виробляють у Франції. До того ж ніхто ніколи не куштував того вина, з якого той коньяк робиться. Гидота рідкісна. А про китайське бренді мало хто взагалі чув. А він існує.
Що робить коньяк таким особливим?
Особливість цього напою полягає у тому, що він насичений дубильними речовинами дубових бочок. Причому ще й припалених всередині. Найбільш доступна дубильна речовина наших країв - це волоський горіх. Але у горіхах дубильна речовина перебуває у шкарлупі і тому набагато швидше вивільнюється і переходить у напій.
Якість напою досягається не набором смаку чи ноток речовин, а за рахунок чистоти спирту та води. Перегнати оте сусло виноградне, щоб не тхнуло самогоном - доволі складно і тому коньяк такий дорогий. А не тому, що там якісь космічні технології. Бочки вони скрізь бочки. Та й зараз замість дубових бочок використовують будову тирсу, яку засипають у металеві цистерни - тобто майже те саме, що насипати горіхи у банку.
Смакові особливості коньяку - це маскування. Насправді оті палені дубові бочки, у яких вигадали тримати коньяк, були призначені для маскування низькоякісного продукту, який перегоняли з малоцікавого второсортного вина і щоб простіше перевозити - вигадали переганяти його на більш міцний, щоб потім у місці продажу розводити водою. Так і був винайдений бренді, і коньяк також.
Тому, коли будете куштувати наступний раз куплений коньяк, спробуйте не дивившись на етикетку пляшки, вгадати чи справжній він і що справді ви відчуваєте у його смаку.
Статистика навіть самої Франції говорить, що коньяк із справжньої бочки від коньяку, отриманого із концентрату та розведеного із спирту - здатні на смак відрізнити не більше 0,1% французів. А ваші гості навряд мають коріння у провінції Коньяк і знаються на сотнях видів міцних напоїв. Тому вони будуть смакувати солодкуватий пахучий цікавий та приємний домашній коньяк, або назвіть це Фастівським бренді чи Уманським спотикачем... бо вам же його пити, а не вірші складати. Тому назва мало впливатиме на результат.
О...оооо.... та знаю я, що ви зараз мені стільки коментарів напишете, що тиждень читати - не перечитати. Та знаю я усі ті особливості міцних напоїв. Та знаю я про все це і не треба намагатись мене переконувати.
Головна мета допису - навчити за малі гроші робити справді безпечні смачні міцні напої. Краще так, ніж куплене в інтернет-магазинах шмурдяччє з невідомим смаком та якістю. Спирт можна купити чистий. А от чистого коньяку - купити задача не з легких, особливо коли шукають якомога дешевше. Тому і пропоную те, що 99% дорослих українців точно сподобається.
Анатолій ЯРОВЕД
Читайте також |
Коментарі (0) |