реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Долю Смолинського торфозаводу вирішували у Чернігові

Працівники Смолинського торфобрикетного заводу знову приїхали до обласного центру шукати шляхи вирішення непростої ситуації, яка скалася на їхньому підприємстві.

Причина невдоволеності робітників – неефективна діяльність керівництва.

Сьогодні, 12 січня, у Чернігівській обласній раді відбулося засідання робочої групи з розгляду звернення колективу до депутатів облради.

Начальник дільниці «Смолинського торфозаводу» ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов розповів, що працівники підприємства апелюють у всі можливі інстанції уже з серпня минулого року, але на них ніхто не звертає уваги.

«Зараз завод працює тільки завдяки колективу, тому що в. о. директора ДП «Чернігівторф», він же представник ТОВ «Термо-груп», яка виступає інвестором підприємства, Павло Яремко захопив підприємство і хоче його довести до банкрутства», - зазначив Страхов.

Також він додав, що коли нове керівництво тільки почало працювати, одразу привезло на підприємство 6 чоловік з «Донбас-охорони». Ті зі зброєю трусили працівників, перевіряли всі речі, сумки. Крім того, за його словами, ці люди жорстко побили одного з працівників заводу через те, що той не згодився працювати у суботу.

«Ми хочемо, щоб змінилось начальство та відновилося виробництво. Також воліємо розірвати контракт із інвестором ТОВ «Термо-груп» і забезпечити реалізацію торфу в Чернігівській області», - наголосив Страхов.

Смолинський сільський голова Іван Смирнов каже, що до свого обрання він був майстром зміни на заводі і не з чуток знає, як там працювати.

«Односельчани жаліються на охоронців. Люди їх просто бояться. Взагалі, завод – це родзинка нашого села, на якому тримається бюджет і все село. Але на даний момент ніякої підтримки від нього немає», - зауважив він.

«Заборгованість становить близько 18 мільйонів гривень. Це було до приходу нової влади, а зараз сума взагалі не відома», - додав заступник директора ДП «Чернігівторф».

Вислухавши дві сторони, представники робочої групи розпочали обговорення.

Так, депутат обласної ради від фракції ВО «Батьківщина» Іван Якуб зауважив, що відповідним питанням мають займатися правоохоронні органи.

«Те, що прийшов інвестор і люди почали висловлювати своє незадоволення – це перше, що прописане в інвестиційній угоді. Якщо про невиконання обов’язків говорить самоврядування, в даному випадку - голова села, то це значить, що норми не виконуються і тому потрібно цей договір розривати. Далі є потреба зробити відкритий конкурс на посаду керівника. Хай подадуть заяви, якщо є бажання, і представники колективу, і інвестори. Тому що гроші грошима, а люди - живі», - сказав він.

У підсумку представники робочої групи вирішили звернутися в Управління Держпраці з проханням провести перевірку на виконання трудових зобов’язань ДП «Чернігівторф», а також ТОВ «Термо-груп».

«Я пропоную зустрітися з керівництвом ДП «Чернігівторф» і вияснити – як проходив конкурс і на яких правах було обрано директора. Потім дамо доручення юридичному відділу обласної ради підготувати всю законодавчу базу: чому «Чернігівторф» не може бути комунальним з точки зору легалізації цієї діяльності, отримання ліцензії і т.д.», - наголосив керівник робочої групи Арсен Дідур.

Крім того, робоча група має намір провести зустріч на основі проробленої роботи з представниками «Термо-груп», для того щоб розглянути можливість надалі працювати у діючому статусі, але при включенні обласної ради у договір як гаранта.

«Якщо це не можливо, то ми будемо говорити з «Укрторфом» про зміну інвестора», - зауважив Дідур.

Наступне засідання робоча група планує провести до кінця місяці.

Як повідомлялося раніше, основними причинами такого становища, яке склалося на Державному підприємстві «Чернігівторф», є неефективний менеджмент на виробництві, часта зміна керівництва (за 10 років – 19 директорів), застарілі технічні засоби, а також невміння працювати з інвесторами.

З чотирьох виробничих підрозділів, що входять до його складу, наразі з перебоями працюють лише два — Ірванцівський (Семенівський район) та Смолинський (Чернігівський район) торфозаводи. За підприємством тягнуться багатомільйонні борги, у тому числі із виплати заробітної плати працівникам. У зв’язку з цим, фіскальними органами та виконавчою службою періодично блокуються рахунки підприємства.

Нагадаємо, 4 вересня 2015 року мітингувальники із Смолинського торфобрикетного заводу приїхали до Чернігова на тракторах, вимагаючи зустрічі з головою ОДА Валерієм Кулічем.Високий Вал






Теги:луганські, торфозавод, рейдерство, Чернігівська обласна рада, банкрутство, смолин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar