реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

"ДНР" уже створювали. В 1708 році

Нотатки до 310-річниці повстання мазепинців: створення Петром І своєї «ДНР» в 1708 р.

Російська імперія має багатостолітній досвід створення на теренах України своїх «прикордонних республік». Після знищення 2 листопада 1708 р. Батурина цар у Глухові 6 листопада провів «вибори», в яких з 22 полків взяли участь лише 2 (!) полковники, 2 наказні полковники. Масовку створювали козаки Глухівської сотні. У Глухові не було представників Запорозької Січі, генеральних старшин. У результаті цього «обрання» гетьманом став Іван Скоропадський. Царський двір в офіційному повідомленні до дипломатичних представництв від 12 листопада 1708 році повідомив про те, що у Глухів «у короткий термін усі… з’явилися» старшини і «одностайно заявили, що залишаються вірними Його Царській Величності». Ще й досі в історичних дослідженнях про Полтавську битву повідомляється, що з І.Скоропадським було 8000 козаків. Насправді з них лише 2000 були українцями, які, до речі, за шведськими джерелами, під час Полтавського бою надіслали Карлу ХІІ звернення з проханням їх прийняти, але він не встиг з ним ознайомитися… Оскільки в « гетьманську армію» боротися проти шведів та мазепинців не хотіли іти, то цар для її авторитетності додав свої полки.

Граф Г. Головкін 17 травня 1709 року рекомендував І. Скоропадському «регулярную великороссийскую пехоту, которая при милости вашей (гетьмана. — Авт.), возможно, для лутчей безопасности оставить где при крепком месте» . Уже 18 травня Головкін додає «милости вашей (гетману. — Авт.) три полка драгунских, под командою господина генерала-маеора князь Григорья Волконского». За відомостями Б. Шереметєва від 29 травня, «при гетмане полки обретаются из пехотных прежние, которые при нем были Ямбургской и Нечаев, и драгунских три, и над оными командует генерал-майор Волконской, которой за Днепром был, и стоят при Сорочинцах». Таким чином, кістяк гетьманського війська становили російські піхотні та драгунські полки. Маріонетковому гетьману також допомагали набрати у військо козаків із Слобожанщини (яка тоді не входила до складу Гетьманщини. — Авт.). Так, І. Скоропадський повідомляв О. Меншикова, що «набрал я в драгуны» 900 чугуївців, які «люде гораздо добры и артикул зело поняли твердо».

[Більш детально про все це у моїй книзі «Військо Карла ХІІ на півночі України» (К.: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 2017, 512 с.)]

Мазепина гра. Триптих. Художник М.Шевченко. З колекції Національного заповідника "Гетьманська столиця".

Сергій ПАВЛЕНКО



Теги:Мазепа, ДНР, Батурин, Сергій Павленко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar