реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Дивізія "Галичина" і радянські міфи

Про Ярослава Гунька. Об'єктивно, здається, написано на BBC-Ukraine.
Власне, своє ставлення до події формую звідси.

"Канадська єврейська організація CIJA заявила про "глибоке занепокоєння" щодо вітання ветерана нацистської дивізії. Організація вважає, що підрозділ, в якому служив Хунка (Гунько), брав участь у геноциді євреїв.
Це ніколи не повинно повторитись, наполягають в організації.

Під час Другої світової війни Гунько служив у 14-й гренадерській дивізії Ваффен-СС, також відомій як дивізія "Галичина" — добровольчому підрозділі, що складався переважно з етнічних українців під командуванням нацистів.
Членів дивізії звинувачують у вбивстві польських та єврейських цивільних, хоча Нюрнберзький трибунал не визнав підрозділ винним у жодних воєнних злочинах. Тому офіційно доказів того, у чому організація CIJA звинуватила Хунку (Гуньку), не існує.

Перед здачею західним союзникам у 1945 році переукомплектований підрозділ отримав новий статус і нову назву — Перша Українська дивізія Української національної армії.

Домінік Арель, завідувач кафедри українських студій Оттавського університету, розповів CBC News, що підрозділ, до складу якого входив Гунько, залучив тисячі українських добровольців, багато з яких приєдналися з надією, що зможуть вибороти незалежність України.

Тисячі українців воювали на боці Німеччини під час Другої світової війни, разом з тим мільйони служили у радянській армії. Так само на боці Німеччини воювали й представники інших народів Східної Європи.
(Від себе: росіян, разом із донськими козаками та кубанцями, рахують десь під мільйон, що воювали в армії Власова та інших військах Німеччини. Але про це від CIJA та інших подібних організацій нічого не чутно - Б.О.).
... Аналіз кореспондента ВВС Україна Віталія Червоненка

Дивізія СС "Галичина" - одна зі сторінок української історії, про яку тривають суперечки і в самій Україні. Та й офіс Зеленського не так давно брав участь у такій дискусії, різко засуджуючи глорифікацію учасників дивізії.
Її створили у 1943 році з тисяч юних добровольців, які вважали, що будуть воювати за волю України. Підрозділ брав участь у низці боїв на Галичині, був розбитий і реформований.

Проте не варто плутати його з Українською повстанською армією, яка воювала спочатку проти нацистських військ, а потім проти радянських підрозділів аж до кінця 50-х років. Навіть Степан Бандера не підтримував створення СС "Галичини".

Після завершення війни підрозділ опинився в англійській зоні окупації, його учасники провели певний час в таборах для полонених. Захід не видав їх СРСР, молодих вояків відпустили й вони роз'їхались по всьому світу і стали активними учасниками української діаспори.

Трибунал у Нюрнберзі не довів причетність СС "Галичини" до воєнних злочинів, тож юридичних претензій до них у нових країнах не було"

Богдан ОГУЛЬЧАНСЬКИЙ



Теги:дивізія Галичина, Україна - Канада, єврейське лоббі, Богдан Огульчанський


Читайте також



Коментарі (0)
avatar