реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Десну захистять заповідником

Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області продовжуються роботи по створенню національного природного парку «Подесіння» на території 5 районів області («Подесіння» буде мати орієнтовну площу 403 тис. га). Створення даного парку передбачається на території всієї заплави р. Десна у межах Чернігівської (Менський, Сосницький, Чернігівський, Куликівський та Борзнянський райони) та Київської областей.

7 червня керівництвом Держуправління проведено робочу нараду з питання створення НПП «Подесіння» за участю представників райдержадміністрацій, місцевих органів Держкомзему, Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Держекоінспекції, облводгоспу, держрибоохорони, наукових установ м.Києва та громадських організацій.

На нараді презентовано переваги створення НПП «Подесіння» - найбільшого за територією по всій Україні. Розглянуто вимоги чинного законодавства щодо розробки проектів створення заповідних об’єктів та визначення шляхів вирішення завдань по створенню парку. Робота науковців Національного екологічного центру України щодо створення на території заплави р. Десни національного природного парку підтримана органами виконавчої влади та місцевого самоврядування Чернігівської області.

За словами начальника Держуправління С. Гороновича на нараді: «Реалізація національної екологічної політики щодо подальшого розвитку та збереження природно-заповідного фонду Чернігівської області є пріоритетними для Держуправління. Створення НПП «Подесіння» буде великим кроком для здійснення національної політики охорони дикої флори та фауни, природних середовищ існування, збереження унікального водогосподарського значення річки Десна».

Довідково: По кількості заповідних об’єктів Чернігівська область посідає перше місце в Україні. Природно-заповідний фонд Чернігівщини нараховує 656 об’єктів загальною площею 253,2 тис. га, що становить 7,6 % площі області (відповідно середній відсоток заповідності по Україні – 5,3 %). Ріка Десна є головною водною артерією Лівобережного Полісся, найбільшою лівобережною притокою р. Дніпра. Протяжність Десни в Україні складає 591 км.

В безпосередній близькості від заплави р. Десна розміщені національні природні парки «Мезинський» (31 тис. га), «Деснянсько-Старогутський» (16 тис. га.) та регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський» (майже 79 тис. га). Природні парки охороняються як національне надбання, щодо яких встановлено особливий режим охорони, відтворення та використання.

Наталія РАДЧЕНКО, заступник начальника відділу Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області



Теги:національний природний парк, заповідні території, Десна, Подесіння


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
А чи э дозволи сільських рад?І як же бути з дєятєлями, що по березі десни наставили своїх хатинок
avatar
2
Якщо вже побудовано, то все законно.
Це - аксіома!
Більш того, якщо хтось придбав або "прихватизував" на березі річки чи лісі ділянку де колись була якась будівля, то можна будувати без проблем(або вирішити з треба) будь-що.
Для того і існує ця держслужба по "захисту" довкілля щоб знаходити шпаринки в законодавстві для задоволення потреб "поважних" людей і допомагати владним бонзам відбиватися від екологічно стурбованого люду і клятої Європи?
Невже, ви гадаєте, що злочевські, гороновичи і бурковські пішли в екологи для захисту довкілля і його розмаїття?
На жаль, пусті розмови (а можливо і спеціально, щоб заробити бабла!) про цей заповідник дуже піднімуть на земелю на берегах Десни в Чернігівській обл., бо в Київській області вже все "прихватизовано" чи не до самого Козельця.
Їм же треба вкласти свою владу і гроші(такі ж зараз не надійні!) у щось вічне і земне.
avatar