реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

День народження Ліни Костенко

Сьогодні вона відзначає (чи й не відзначає – що на неї більше схоже) свій день народження.

Про її геніальність сказано немало. Але в ній важливіше інше – повна суголосність українському народу. Дуже вдало назвала її головний редактор газети «День» Лариса Івшина – вцілілою фрескою:» Ліна Костенко — вціліла частина «української фрески», орієнтуючись на яку, ми — з великими зусиллями — могли б відтворити культурний та духовний образ нашого народу».

І той образ багатьом не до шмиги. Аякже – то вона кидала квіти на процесі Чорновола, то назвала секретаря парткому Спілки Бориса Олійника за його зраду Руху Б.Олійником з акцентуацією на отому «б»… А коли запитали що у неї відмінного з Іваном Драчем, відрізала: «Драч дихав Лєніним (є у нього такий вірш – В.Ч.), а я – задихалася».

Невипадково її й зараз остерігаються – не тільки політики, але й літературознавці та письменники. Скажімо, виходять кількасотсторінкові видання про сучасних українських письменників і – без статей про Ліну Костенко. Про колгоспних літераторів з учорашніми партєйними знаменами писати легше і простіше. І навіть коли пишуть про шістдесятників, то дивним чином Ліни Костенко там нема, а натомість культивуються вигадки про «другу хвилю» шістдесятників, про «інтелектуальних дисидентів» (це з дулею в кишені, чи як?).

Ліна Костенко – це Вчинок, а не солод рожевих поезій чи показний сум за селом (якщо сумуєте – їдьте й живіть там!). Ліна Василівна не писала патетично- сумних речей і про Чорнобиль, а кілька років поспіль їздила в покинуту зону, рятуючи раритети поліської культури.

…Щойно Борис Ложкін представив свою книгу, кимось написану (бо насправді обов’язки глави адміністрації Президента не дають часу на написання книг. Якщо, звісно, працювати… ). І на представлення прийшли всі високопосадовці. Книга власника російськомовної медіа-імперії, проданої з порушенням законодавства - про що свідчить розслідування в Австрії. Глава адміністрації Президента і зараз видав книгу російською мовою. У час війни з Росією…

До Ліни Костенко вони не прийдуть. Бо бояться….

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:дисиденти, Борис Ложкін, українська література, шістдесятники, Ліна Костенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar