реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

День Гликерії - Комарниці

26 травня відзначається день пам'яті мучениці Лукерії. У народі її називали Комарницею. Хоча асоціації з цими комахами у нас не зовсім приємні, але саме їх чимала кількість передбачає ягідний достаток влітку. У давнину говорили: "Багато комарів – готуй по ягоди коробів, та мошок – готуй по гриби кошик". Якщо у цей день ластівки літають низько, незабаром можна чекати дощу.Будьте обережні!

З"явилися нові види кровососів!

Гликерія була дочкою колишнього римського анфипата, тобто мера міста, Макарія, який переселився із сім’єю з Риму в Траянополь. Згодом дівчина осиротіла. Гликерія була навернена в християнство й дала обітницю безшлюбності.

Одного разу в Траянополі було влаштовано свято на честь Зевса зі смолоскипною ходою. Свята мучениця, випередивши натовп, увійшла в храм і заявила, що вона знатного походження й має право першою принести жертву Зевсу. Правитель на ім’я Савін задовольнив її прохання, але запитав, де її лампада, щоб підпалити жертву. На це Гликерія сказала, що лампада прихована в неї на чолі й попросила погасити решту, сама ж тим часом, ставши на підвищенні, щоб усі могли побачити її, зняла покривало з голови й показала знамення хреста Христового, накреслене на своєму чолі. Потім вона підняла руки й почала благати, щоб Господь почув її й осоромив язичницьку віру. Під час молитви раптово розкотився грім – ідол упав і розлетівся на друзки.

Гликерію спробували побити камінням, але не змогли завдати їй ніякої шкоди. Наступного дня дівчину посадили у в’язницю й піддали різним тортурам, бажаючи домогтися від неї зречення від Христа. Савін узяв Гликерію із собою в Іраклію Фракійську, де її вітали місцеві християни. Там святу знову піддали мукам: кинули в піч, але полум’я не торкнулося її, здерли шкіру з голови й кинули в темницю, а вранці знайшли мученицю повністю здоровою. Гликерію кинули нарозтерзання левам: перша левиця лягла біля її ніг, а друга загризла святу мученицю, але тіло не було розшматоване. Невдовзі мощі святої мучениці Гликерії почали шанувати як мироточиві.

Ніна МИЦАН



Теги:народні прикмети, Ніна Мицан, літо, Свята, комарі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar