реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Декомунізація у Ніжині: маскування комуністичних назв?

16 липня у великій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбудеться розширене громадське обговорення про перейменування вулиць м. Ніжина, - повідомляє сайт Благодійного фонду "Ніжен"БФ "Ніжен".

Після загального ознайомлення із запропонованим списком змін назв вулиць вдумливий громадянин помітить ряд недоречностей:

1. Безсистемність і некоректність деяких пропозицій з огляду на відсутність офіційної участі НДУ ім. М. Гоголя у перейменуванні;

2. Маскування комуністичних назв, наприклад: 15 Вересня – Визволення, 30 років Перемоги – Перемоги, 5 грудня – Конституції, Колгоспна – Селянська, тощо.

3. Невідповідність значущості нової назви розташуванню вулиці, зокрема в історичному ареалі міста, наприклад: вулиці з новими назвами на честь видатних історичних діячів, пов’язаних з містом, Гетьмана Скоропадського, Пантелеймона Куліша та ін. розташовані на периферії.

4. Недоречність нових назв, наприклад: Санкт-Петербурзька, Йоффе та ін.

5. Відсутність нових назв на честь видатних діячів, наприклад місцевих, таких як Безбородьки, Тарновські, або загальноукраїнських - князь Святослав, Кость Гордієнко та ін.

Справа з найменуванням вулиць тисячолітнього Ніжина потребує глибокої наукової проробки з урахуванням місцевої топонімії та ролі міста у державотворчому процесі.



Теги:БФ Ніжен, декомунізація, Ніжин


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Комуністична назва 15 вересня? День визволення Ніжина від нацистських окупантів? Думайте що пишете і вказуйте своє імя.
avatar
0
2
По-перше, це узято з рішення міськвиконкому, а потім, хіба це кращий варіант називати вулиці датами і річницями?  Та головне, діяти не за комуністичними лекалами, а з науковим обгрунтуванням.
avatar
3
Визволитель - це той, хто визволив і пішов додому. А якщо визволитель лишається встановлювати свої порядки - то він також окупант. Досить лукавити!
avatar