реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Деклараційна кампанія 2010 року

Державна податкова інспекція у м. Чернігові нагадує про початок кампанії з декларування громадянами своїх доходів, одержаних протягом 2009 року.

Статтею 67 Конституції встановлено, що кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори у порядку і розмірах, встановлених законом, та щорічно подавати до податкових інспекцій за місцем проживання декларацію про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Відповідно до вимог Закону України від 22 травня 2003 року №889-ІУ «Про податок з доходів фізичних осіб» річна декларація про майновий стан і доходи (податкова декларація) подається платником податку, який:

а) зобов'язаний подавати таку декларацію згідно з нормами цього Закону;

б) має право подати таку декларацію для отримання податкового кредиту.

Якщо окремі види оподатковуваних доходів не підлягають оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті, то платник податку зобов'язаний самостійно включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію.

Платник податку, що отримує доходи, нараховані особою, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію.

При цьому слід зазначити, що особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

Обов’язок платника податку з подання декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи виключно від податкових агентів, зобов’язаних подавати звітність з цього податку у встановленому порядку.

Обов'язкове подання декларації передбачено для громадян, які одержували в 2009 році доходи від нерезидентів (іноземні доходи); від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав і інше); нецільову благодійну допомогу від благодійника-фізичної особи в розмірі, який сукупно перевищив 940 грн. за рік (якщо громадянин не має права на отримання податкової соціальної пільги).

Крім того, обов'язкове подання декларації передбачено для громадян, які одержали в минулому році доходи від надання майна в оренду фізичним особам; від фізичних осіб, які не є суб'єктами підприємницької діяльності; інші доходи, з яких протягом 2009 року податок не утримувався .

Річна податкова декларація подається до державної податкової інспекції за місцем проживання громадянина до 1 квітня 2010 року. Громадянин, який подає річну податкову декларацію, має право безпосередньо в податковій інспекції за місцем проживання отримати безкоштовно бланк декларації і консультаційну допомогу фахівців з її заповнення.

Особливо слід звернути увагу тих громадян, зокрема, котрі сплачували протягом 2009 року за навчання, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань або благодійних внесків, всиновлювали дітей, сплачували вартість штучного запліднення. Таким громадянам Законом надано право подати декларацію на податковий кредит та отримати повернення частини сплаченого протягом 2009 року в бюджет податку з доходів.

Річні податкові декларації, які подаватимуть громадяни у зв’язку з реалізацією права на податковий кредит, органи державної податкової служби прийматимуть до кінця поточного року.

Декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою таким платником податку здійснювати таке заповнення.

Платник податку до 1 березня 2010 року може звернутися із запитом до відповідного органу державної податкової служби з проханням заповнити річну податкову декларацію, а податковий орган зобов'язаний надати безоплатні послуги із такого заповнення.

Володимир СИЗИХ,
начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:Гроші, декларація про доходи, Податки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar