реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

ДБР - Атрошенку: чому перемагають у тендерах одні й ті ж фірми?

Ремонти доріг у Чернігові: необґрунтовані та штучно завищені ціни, а також неконкурентні умови у тендерах для перемоги підконтрольних підприємств. Усе це після обрання на посаду Владислава Атрошенка. Таке міському голові Чернігова інкримінує Держбюророзслідувань. Воно розслідує можливе зловживання службовим становищем чернігівських посадовців. Про це Суспільному стало відомо з ухвали Печерського районного суду Києва, за якою правоохоронцям надали дозвіл на проведення оглядів на одному з асфальтних заводів.

У документі йдеться, що пов'язані із Атрошенком заводи поставляють неякісний асфальт за завищеними цінами приватному підприємству "ШБУ-14" та комунальному "АТП-2528", які виграють левову частину тендерів на ремонти доріг. Лише цьогоріч "ШБУ-14" та "АТП-2528" перемогли у торгах на загальну суму у 350 млн грн. Усе це відбувається під прикриттям правоохоронних органів.

Владислав Атрошенко відкриття кримінального провадження не коментує, радить Суспільному звернутися до підрядника "ШБУ-14".Нагадаємо, Владислав Атрошенко раніше неодноразово заперечував будь-який зв'язок з цим підприємством. На "ШБУ-14" та вдома у директора підприємства обшуки вже проводили. Інформацію нам підтвердив керівник компанії Олександр Харчук.

Згідно з ухвалою Печерського суду, у тендерах на ремонт доріг створювалися неконкурентні умови для перемоги у них "потрібних" компаній. Олександр Харчук свою, як сам каже "присутність у місті" пояснює 70-річним досвідом роботи компанії. Підприємство було створене у 1949 році для розбудови інфраструктури після Другої світової, на його рахунку будівництво майже третини всіх магістральних доріг в області. Саме це, а не "спеціальні умови", допомагають компанії перемагати у тендерах.

Замовник усіх подібних закупівель – управління житлово-комунального господарства міської ради. Його керівник Ярослав Куц, у коментарі Суспільному відмовив. Правозахисник Олександр Гашпар наводить приклад неконкурентних умов у торгах, зокрема те що управління ЖКГ оголошуючи відповідні тендери вказує вимогу до учасників, які повинні надати довідку з асфальтного заводу, розташованого виключно в 15 кілометрів від місця проведення робіт.

У 15-кілометровій зоні біля Чернігова є два асфальтних заводи: ТОВ "Агротранс-Північ" та ТОВ "Чернігівагрошляхбуд".

Саме в них, йдеться в ухвалі, "ШБУ-14" замовляє неякісну асфальто-бетонну суміш за штучно завищеними цінами. Гроші нібито виводять через підконтрольні фірми. Олександр Харчук називає ці закиди безпідставними: асфальтобетон купують за цінами нижче рекомендованих Мінінфраструктури, а якість перевіряють у незалежних лабораторіях. Будь-який зв'язок із керівництвом заводів Олександр Харчук заперечує. Власники асфальтних заводів, говорить правозахисник Олександр Гашпар, напряму пов’язані із міським головою. Наприклад, одним із засновників "Чернігівагрошляхбуду" є Олександр Сурков.

"Його можна згадати історії з паном Микитасем, який заявив, що пан Атрошенко переписав на себе всі активи його, це більше десятка компаній. Керівником цих компаній якраз став цей Сурков Олександр, який працював з Владиславом Атрошенком в Києві. Засновниками "Агротранс – Північ" є близька людина, яка була помічником Владислава Атрошенка як нардепа – Сергій Шахрайчук, який балотувався на минулих місцевих виборах за списками "Рідного дому", – говорить правозахисник Олександр Гашпар.

Суспільне



Теги:ДБР, Владислав Атрошенко, ремонти доріг


Читайте також



Коментарі (0)
avatar