реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Давид Гутман, "красний казак"

20 липня 1937 року в Москві було розстріляно Давида Гутмана, колишнього начальника дивізії "чєрвонних казаков" родом з Прилук (тепер Чернігівської обл.), комдива (генерал-майора) армії СССР, звісного як Дмітрій Шмідт.
Його московські спецслужби арештували у липні 1936 року в Києві, де він служив командиром 8-ї окремої механізованої бригади, за доносом його друга Сєрґєя Мрачковского родом з Одеси.

Цікавою обставиною його попередньої біографії було те, що у січні 1918 року за вироком суду УНР його за спробу організації протиукраїнського повстання в Прилуках було розстріляно. Проте він вижив, продовжив боротьбу проти УНР, став начальником дивізії "чєрвонних казаков" з корпусу Віталія Примакова і зганьбив себе, зокрема, участю в операціях проти Листопадового рейду 1921 року Армії УНР.

Його знищили за звинуваченням у співпраці з Лейбою Бронштейном (Львом Троцкім), родом з України. Гутман, власне, був вже непотрібним, бо доніс на свого начальника, командувача Київського військового округу Йону Якіра, якого за доносом Гутмана було розстріляно більш як місяцем раніш.

А тим часом в іспанській Каталонії посіпаками душителя української свободи Йосипа Джугашвілі (Сталіна) вербувався Ха́йме Рамо́н Меркаде́р дель Ріо, майстер орудування льодорубом і майбутній "герой совітського союзу", який тим льодорубом у серпні 1940 року розкроїв череп організаторові окупації України, в якій Давид Гутман взяв безпосередню участь як "чєрвонний казак", Лейбі Бронштейну.

Якщо наш ворог вбиває іншого нашого ворога, то це не означає, що він нам друг. З іншого боку, чим більше вони один одного колошматитимуть, тим краще нам.
Пам'ятаймо.

Сергій КОВАЛЕНКО



Теги:червоне козацтво, Троцький, Сергій Коваленко, Прилуки, УНР


Читайте також



Коментарі (0)
avatar