реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Ціни зростуть до Нового року

Дизельне паливо буде продаватися за ціною бензину.

Чергове випробування належить пережити українським водіям. Минулого тижня Кабмін запропонував ввести єдиний акциз на автомобільне паливо. Це передбачено законопроектом , який розробив уряд.

«У нас є акциз — 198 євро за тонну, — говорить глава комітету Верховної Ради з питань транспорту і зв'язку Борис Колесніков. — І існують 20 підкатегорій, за допомогою яких ми нібито боремося за екологію. Але по дорогах машини їздять однаково, чим би вони не заправлялися, тому у нас є пропозиція — встановити єдиний збір.
Сьогодні акциз на дизпаливо становить 46-98 євро за тонну, так що — як цю дію не назви — ціна все-таки зросте.

Як пояснив генеральний директор консалтингової компанії «А95» Сергій Куюн, збільшення акцизу на 10 євро додає до вартості літра палива близько 10 копійок. Таким чином, не важко підрахувати, що якщо законопроект приймуть, то ціна «дизеля» на заправках зросте на 1-1,50 грн за літр і зрівняється з вартістю бензину А95 — 11-11,30 грн.

«Таке зростання цін призведе до збільшення контрабанди і розділить наш паливний ринок на дві частини —«чорну» і «білу», — спрогнозував для «Комсомолки» директор консалтингового агентства «ААА» Сергій Наливка. — Зрозуміло, що ті ж власники джипів будуть заправлятися на офіційних заправках. А ось покриття близько третини потреб аграрного ринку цілком може піти в тінь, повідомляє Kp.ua.

На стіл: сезонне зростання

У грудні більшість продуктів харчування може трохи подорожчати. Пов'язано це з сезонним зростанням цін, який щорічно починається ще в жовтні-листопаді. Найбільший удар варто очікувати любителям молока та молочної продукції. До кінця року зростання цін у цій категорії товарів складе близько 10%.

За словами експерта Антона Порембського, постійне зростання цін на молочну сировину, як і зростання цін на іноземних ринках, на які орієнтовані українські молокопродукти, зокрема на ринку сухого знежиреного молока, не міг не позначитися на стані внутрішніх цін на ці товари.

А от м'ясо до свят дорожчати не повинно. Справа в тому, що корми, вартість яких у собівартості в
иробництва становить близько 80% закупівельної ціни м'яса, цього року були дешевші, тому традиційного подорожчання кілограма м'яса на 5-7 грн не буде.

Решта продуктів дорожчати особливо не повинні. Але експерти не виключають, що торгові мережі в передноворічний тиждень піднімуть ціни на такі атрибути новорічного святкового столу, як шампанське, червона ікра та солодощі. Зростання цін на ці категорії товарів може скласти 10% протягом грудня. А вже в січні вони подешевшають.
Агравері



Теги:ціни, подорожчання, новорічний стіл, Бензин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar