реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чудеса святого Меркурія

Три тижні у Рівному й Тернополі перебували мощі чернігівського святого Меркурія Бригинського. За цей час зафіксовано 16 чудесних зцілень. Розповідає секретар Чернігівського єпархіального управління, настоятель Катерининського храму, де постійно перебувають мощі св. Меркурія, отець Роман Кіник.

-- Давайте станемо на точку зору атеїстів, які скажуть: «Скільки можна з тими мощами, з іконами мироточивими — що ото попи напридумували!» Що Ви їм відповісте?
-- Зціляють і подають не мощі і не ікони, а Господь. Але Він діє через своїх угодників. Недавно читалося Євангеліє про розслабленого, який кілька років лежав паралізованим і, може, й зневірився, а друзі його взяли, можливо, навіть проти його волі, і понесли до Христа. Оце святі, які нам допомагають — це друзі наші, що беруть наші ноші і несуть до Христа.

-- Ви особисто бачили кілька чудесних зцілень від мощей нашого святого…
-- Так, на сьогодні тих зцілень, які ми знаємо, є біля 60. А на моїх очах відбулося 16 зцілень — тих, коли люди відкривалися, а скільки не розповіли — ми не знаємо. Були й такі, що лікарі підтверджували про зцілення.

Ось у Тернополі в лікаря-хірурга було в ротовій порожнині загострення хвороби передракового стану. Три тижні він щодня ходив до мощей, а там постійно правилися служби, він приходив після роботи і був до першої години ночі. І якраз у момент загострення хвороба зникла.

У Тернополі винесли на руках з машини жінку, яка взагалі не ходила. Її принесли, приложили до мощей… Легко це розповідати, але нелегко бачити і сльози, і прохання… А вже другого дня приїхала ця ж машина, і жінка з машини вийшла сама. Йшла вона, дуже важко переставляючи ноги, але йшла!

Два хлопчики Петро і Павло народилися, а одному при пологах щось пошкодили: грижа. Лікарі сказали, що не буде ходити, і голови не тримало, і ніжками не рухало. Цим близнятам по 5 місяців. Принесли це хворе дитятко, поклали його на мощі — ото де віконечко відкривається. І через кілька днів батьки прийшли з радістю: дитя почало рухати ногами! А на третій раз воно вже нічим і не відрізнялося від свого здорового братика — і голову тримало, і ніжки підгинало.

Були три жіночки, що мали гульки на грудях, які потім зникли. Хтозна, у що вони могли перерости… В однієї жінки просто в храмі зникли гульки на животі та грудях. Також були зцілення від псоріазу — чоловік щодня приходив до мощей, щодня помазувався освяченим на мощах єлеєм і через півтора тижні плями на тілі з червоних стали світлими, а вже коли забирали звідти мощі, були тільки такі ободочки.
Навіть були люди, що бачили сяйво від раки з мощами — два випадки такі.

-- Ви фактично — ідеолог прославлення цього святого, Ви написали акафіст, Ви готували відкриття мощей із землі (святий був похований у селі Бригинці Бобровицького району)...
-- Найпершим це починав отець Андрій Мисаковець, який там служить…

-- Але що для Вас особисто нового відкрилося за три тижні перебування з мощами на Західній Україні?
-- Напевно, я не до кінця усвідомлював святість преподобного. Бо ці випадки зцілень, і навіть було вигнання бісів із людей, показують велич цього святого. Навіть був випадок, коли біс із жінки казав — це було в Рівному — «Чого ти сюди приїхав! Я тебе ненавиджу!». Інша жінка одержима кричала, і такі слова були сказані: «Як ви мені надоїли — Миколай і ти, Меркурій!»

-- А як сприймають нашого святого сусіди — з Московського патріархату?
-- Знаєте, дивує, що за такий короткий час так багато людей знають про нього. Адже раніше святі тільки за багато років ставали відомими в широкому світі. А в нас тільки за рік святий Меркурій із місцевочтимого став загальноцерковним святим. Люди їдуть і з Москви до нього. А є і такі, що живуть під Катерининською церквою і нічого про нього не знають.

А сусіди реагують по-різному: спочатку говорили, що «положилі трупа», а зараз кажуть: «Ви у нас укралі мощі!». Визнають, що він святий. А преподобний Меркурій був похований на парафії Київського патріархату — ні з Троїці, ні зі Спаського собору ми нікого не виносили. Якщо б не було волі Божої і преподобного, то нам би не вдалося його прославити. Зараз до мощей приходить багато людей і з московського патріархату, але більшість ідуть молитися Богу, незважаючи на те, якого патріархату цей храм.

Питав Василь ЧЕПУРНИЙ
більше читайте у газеті "Сіверщина", яка передплачується по всій Україні.

Мощі святого Меркурія Бригинського постійно перебувають у Катерининській церкві Чернігова. Доступ до них відкритий.



Теги:Чернігівська єпархія, зцілення, Катерининська церква, святий Меркурій, нові святі


Читайте також



Коментарі (0)
avatar