реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

ЧОМУ ПОТРІБНО ПИТИ БІЛЬШЕ ВОДИ?

9 МЕДИЧНИХ ДОКАЗІВ
Газета "Біла хата" щономера друкує масу корисних і практичних порад для вашого здоров"я. Передплата -- по Чернігівській області.
1. Вода — невід’ємний компонент людського організму.

Залежно від віку, жирового прошарку тощо, тіло людини складається на 43—75% з води. Людина, можливо, і зможе прожити без їжі від 4 до 8 тижнів, проте без води наш організм загине через 10 днів (це за умови кімнатної температури).

2. Вода постачає живильні речовини.

Вода циркулює разом із кровотоком і допомагає постачати живильні речовини і кисень у клітини й органи. Вона діє як розчинник для поживних речовин і солей та допомагає їм засвоюватися.

3. Вода — засіб очищення організму.

Вода служить також засобом виведення шлаків, або відходів обміну речовин, у вигляді сечі й поту. Уявіть собі цей процес як звільнення організму від отруйних речовин, детоксикацію. Це — найважливіша функція води в організмі.

4. Вода допомагає запобігти сечокам’яній хворобі.

Нирки фільтрують продукти життєдіяльності і виводять їх з організму у вигляді сечі. Збільшення концентрації деяких солей у сечі збільшує ризик формування каменів у нирках. У більшості випадків такий ризик можна скоротити, вживаючи більше води і тим самим зменшуючи концентрацію солей у сечі. Тому людям, схильним до сечокам’яної хвороби, рекомендують вживати 12 склянок води на день (для здорових людей ця норма становить 8 склянок).

5. Вода допомагає знизити кров’яний тиск.

Коли ми втрачаємо велику кількість рідини з якихось причин (вживання недостатньої кількості води, заняття спортом, хвороба і т.ін.), аби запобігти втраті води (унаслідок дихання і потовиділення), наш організм намагається компенсувати цю нестачу звуженням кровоносних судин, що своєю чергою спричинює підвищення кров’яного тиску. Ось чому так потрібно пити достатню кількість води. Звичайно ж, це стосується лише тих випадків, коли кров’яний тиск підвищився саме через нестачу води в організмі.

6. Вода допомагає запобігти захворюванням серця.

Як ішлося вище, зневоднення призводить до того, що клітини і тканини організму вбирають воду з кровоплину, скорочуючи таким чином силу плину крові (саме тому відбувається звуження кровоносних судин з подальшим підвищенням тиску крові). Підвищений кров’яний тиск — ознака того, що серце працює в більш прискореному режимі, ніж зазвичай: серце намагається накачати більше крові до органів, щоб збалансувати кількість крові у звужених судинах. Саме це може посилити серцеві недуги, які вже існують. Достатня кількість води може запобігти цьому.

7. Вода впливає на здоров’я нашої шкіри.

Беручи участь у процесі потовиділення, вода також усуває забруднення шкіри й очищає її, шкіра виглядає молодшою і здоровішою. Зневоднена шкіра втрачає тонус: має обвислий і зморшкуватий вигляд.

8. Вода не містить калорій.

Вода не містить калорій, на відміну від газованих напоїв, які «начинені» цукром, а отже, споживання води не спричинить збільшення маси тіла. Багато досліджень вказують на те, що збільшення споживання води допомагає схуднути: замінюючи солодку газовану воду на звичайну очищену, ми тим само скорочуємо споживання калорій.

9. Вода пригнічує апетит.

Саме тому, що вода не містить калорій, вона діє як ідеальний наповнювач для шлунка, що своєю чергою знижує відчуття голоду.

До речі, слід звернути увагу на те, що існує різниця між достатнім і надмірним споживанням води. Останнє може призвести до найнебажаніших і найнеприємніших наслідків — вимивання солі з організму, що призводить до запаморочення або непритомності.

Тож будьте обережними навіть у такій справі, як вживання води. Покладайтеся на свої відчуття: відчуття спраги — сигнал організму про те, що йому необхідна вода.

Рекомендована доза для здорової людини — 8 склянок на день. Якщо споживання такої кількості води для вас є незвичним, для поліпшення смаку можна додати у воду лимонний сік. Також дуже гарна звичка — завжди мати з собою пляшку води.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.




Теги:захворювання серця, сечокамяна хвороба, кровяний тиск, поради про воду, вода, Біла хата


Читайте також



Коментарі (0)
avatar