реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чому на Чернігівщині досі бовваніють радянські вожді… навіть з бетону?

Наближається 20-та річниця розвалу СРСР і здобуття незалежності Україною, але й досі у містах, селищах і селах Чернігівщини бовваніють численні символи та пам’ятники часів неіснуючого СРСР.
Більшість з них виготовлені з бетону, цегли, навіть гіпсу і давно перетворилися у напівруїни.

Але на вимогу, як кажуть посадові особи, комуністів продовжують плюндрувати довкілля.
Дехто із захисників цього мотлоху стверджує, що немає юридичних підстав для їх знесення.


Авжеж! Нагадаю, що відповідно розпорядження Представника Президента України в Чернігівській області № 300 від 15 вересня 1992 року «керівникам структурних підрозділів обласної державної адміністрації, обласних організацій, підприємств, установ, районних державних адміністрацій, Чернігівського, Ніжинського, Прилуцького міськвиконкомів, Деснянського та Новозаводського райвиконкомів відповідно до доручення Президента України» було доручено до 1 листопада 1992 року «організувати роботу по ліквідації символів неіснуючого СРСР, застарілих символів нашої держави, наочної агітації, пропагандистських гасел та демонтажу пам’ятників монументального мистецтва, що зняті з державного обліку згідно рішення облвиконкому від 23.03.92р. №97».
У цьому списку 112 «нерухомих пам’ятників історії і культури Чернігівської області (місцевого значення)». Найбільше їх у Бахмацькому районі – 13, у м. Чернігові – 10, Менському, Ічнянському районах по 9.
Треба відзначити, що більша частина цих «нерухомих пам’ятників історії і культури» зникли природним шляхом через руйнацію, але деякі продовжують знаходитись в центрі «уваги». У Чернігові це, в першу чергу, пам’ятники Леніну і Петровському на Шерстянці та Фрунзе на Валу, які періодично пошкоджують і плюндрують добровільні виконавці рішення влади про їх ліквідацію.
Отже, що заважає владі стільки років виконати свої ж рішення?
Мають, звісно, рацію ті, хто вважає, що місцева влада й досі комуністична за складом і духом її керманичів. І не має значення, які партквитки вони носять у кишенях.
Проте, головна причина, на мою думку, у байдужості самих жителів міст, селищ і сіл за майбутнє їх дітей.

Сергій Соломаха









Коментарі (6)
avatar
1
Наконец-то умное слово прозвучало! Давно пора выкинуть эти памятнитки и названия. И в микроскоп не увидеть разницы между фашистами и коммунистами. Во Второй мировой войне погибли 22 млн советских граждан (советские данные). В лагерях отсидело и погибли от голода 20 миллионов. Найдите разницу. Только от голода в Украине погибло до 9 миллионов человек. Можно ли представить в Германии памятник Гитлеру? А у нас изобретателю концлагерей стоят. И улицы имена приспешников носят. И Шевченковскую премию тем, кто про это пишет - не дают. Не зря теперь и сахар индийский, гречка китайская, кабмином руководит геодезист, страной - не буду, сами знаете, а налоги граждан идут на уничтожение культуры.
avatar
2
Не треба тільки посилатися на документ з під пера тодішнього Президента чи його Представника на місці, в даному випадку - у Чернігівській області. Чому я розглядаю критично назване посилання? Питання в тім, що з пори, про яку веде мову пан Сергій Соломаха , починався час формального відношення до всього того, що за виключенням певних заходів, дихало все тією ж більшовизацією! Бо саме в цей момент, добрі за змістом документи, які здавалось би були направлені на підрив комуно-більшовицького муру, так і залишились на папері!? Адже, по справжньому то ми ще так і не жили в Україні, яка б стала новою, і у якій , нехай і через терни, але було б покінчено з комунізмом?! Як не хотіли тодішні "239" у Парламенті, жодних змін до покращення на принципах побудови самостійної держави так і не відбулось Все на своїх місцях, тількі за більшої чисельності- десь на рівні 380 депутатів!!!.
Навіть за влади на місцях, як висловлюються -"помаранчевих" керівників , тих , що у душі і серці мали б свідомість націонал-патріотичну, знайдемо не більше 20 %!!! У всякому разі про таке говорять процеси у сучасному парламенті, який репрезентує на 50% блок Ющенка, Тимошенко?!
Всіх цих Ленінів зі Сталінами(саме так, бо у Новгороді-Сіверському чи не найвищому над рівнем моря місці висить портрет "вождя народів"-Сталіна) ніколи ніхто не ставив за мету знімати, бо ніхто ніколи у нашій державі за звичкою від совка не контролював виконання рішень найвищих інстанцій!.Тому, ці вороги держави будуть стоять, висіти, лежати, сидіти поруч аж поки не стануть чорновим матеріалом, як це робили совдепи у 1917-1920 роках з пам'ятниками царської доби, не кажучи вже про період войовничого атеїзму!!!
Постає питання- а коли все ж таки настане день? Коли у владі буде генерація молодих патриотів-націоналістів, які геть нічого не заборгували попереднім достойникам -від "шевйотових костюмчиків" і до тих, що не можуть заговорити українською мовою на 5,10, 20-му році її опанування! Але виводити так легко головну причину з байдужості мешканців населених пунктів- то значить занадто високо, пане Сергію, піднімати планку вимогливості до тих, кого ще двадцятьроків тому гнали на перебирання у буртах гнилої колгоспної картоплі на Паску, чи примушували розгоняти збори віруючих !? Про таке треба б пізніше, на одне покоління. Суспільство звикло з багатьма речами, воно черстве, пригнічене, стомлене і байдуже ! Кого ви бачили біля памятника Тарасові Шевченку поруч себе з викладачів вузів 9-10 березня крім С.Бутка, Т.Демченко....????? А ви про ...кохання!!і
avatar
3
Борисе, під лежачий камінь вода не тече.
Твоя віра у месій є глухим кутом.
Байдужисть - головний ворог самих людей про яких ти так начебто піклуєшся.
За руку в рай не ведуть, а невіруючим в нього Бог не допомагає.
Ти ще приєднайся до капели (як правило колишніх революціонерів) тих хто немилосердно цькує усіх тих, що хто ще приходить Т.Шевченка і щось намагається робити?
avatar
4
Моя віра не у месій, а у несприйняття тих людей, про яких я тобі казав, що ладненько засіли у парламенті та інших провідних структурах, вдало і пожиттєво забезпечивши собі спокій - до останнього, перекривши кисень-дорогу молодим націонал-патріотам до можливих важелів здійснення побудови української України. Це ти добре знаєш зі свого доволі довгого і нелегкого періоду боротьби за те, з чого і сьогодні знов вимушений починати старт разом з іншими небайдужими у системі"на круги своя".
Я також про тих, які двадцять років ототожнюючи себе представниками націонал-патріотичної гвардії, яких ми терпіли поруч з собою, насам кінець проявили себе елементарними пристосуванцями і конюктурщиками, вмілими маніпулюляторами на соковитих гаслах програми розбудови незалежної Української держави. Ця партійна еліта на сьогодні повністю збанкрутіла, вичерпавши весь ресурс своїх загашників, залишивши лишень спомин про недолугі кроки та затримку часу, до речі - такого дорогого, для можливостей рішучих молодих людей! І вся ця невтішна філософія і помічається навіть на таких мало виразних за буденщини явищах, як знищення символів совіцького тоталітарного режиму. І ще раз підкреслюю, що не треба перекладати той стан, у якому ми зараз є, на суцільну байдужість людей. Люди є такі, якими вони ї! Інша справа- лідери, які колись записалися у патріоти , а навколишнє оточення ( читай націонал-патриоти) почало ліпити з них месій?! То хіба ти, пане Сергію, дорікаючи мені стосовно вимогливості моєї до особистості лідерів, сам проти? А що, вплив і рейтинг першого Руху з'явився без лідерських якостей М.М.Чорновола? А чи не принцип виразних гасел з вуст саме харизматично-послідовного Олега Тягнибока вивів популярність "Свободи " на сьогоднішню висоту?
Поглянь на приклад УНП? Чи не помітним було сповзання нерішучого керівництва структурованої, потужної, з виразним обличчам політичної сили націонал-патріотичного спрямування на узбіччя правого політикуму? Або ж візьми ще кілька партійок схожої ідеології?! То хіба не засилля старих кадрів, які свого часу вийшли з райкомів та обкомів комсомолу та КПРС добряче загальмувало вправність ходи нашої? Хіба не безініціативні вожді, геть втративши прагнення до успіху не дали можливості переорієнтувати політичні сили на МОЛОДЕ КЕРІВНИЦТВО? Назві, будь ласка, хоча б одну з політичних сил, які йшли паралельно з УНП, де б дали дорогу у партійному керівництві молоді?
Тому, виходить, що той стан, у якому знаходиться визначена тобою, пане Сергію, для розмови проблема- породжений невміннями лідерів націонал-патріотичних сил( зараз не будемо глибоко зупинятися на причинах) видігнати від владного корита тих, про кого я вже говорив, а так і бажанням впродовж наступної доби працювати на підтанцьовках, продовжуючи до останнього свій термін перебування у владному колі- Парламенті, міністерствах, державних адміністраціях різного рівня. У такому руслі на практиці, а не на розмовах, як наші вожді, пішли країни Центрально-Східної Європи: люстрація, нищення символів тоталітаризму, відкриття архівів спецслужб тощо....
Ось тому я і покладаю надію не на месію, а на ту силу, яка у всі часи була найголовнішою що до зрушення старих і ворожих підвалин- на МОЛОДЬ! Слава Україні!
avatar
6
Що таке Молодь?
Це діти 14-15 років для здійснення агітації на виборах?
А студенти 1-2 курсу - кандидати в депутати.
І повна заміна вождем їх на наступних виборах на нових революціонерів того ж віку?
Це ж "голубая" мрія партії влади про опозицію?
Що таке молоде керівництво?
Яке повторить усі помилки старого?
.........
Якщо не буде поєднання енергії молодих і мудрості досвідчених і перевірених часом результат передбачуваний!
avatar
5
У 2005 - 2009 рр. чомусь Ваш голос не був таким аргументованим. І тоді з прийняттям Закону про Голодомор теж ставилися перед владними структурами ці завдання. Ви проаналізуйте як представники політичної сили Наша Україна виконували ці завдання, що в М.-Коцюбинську знову відновили пам'ятник вождю, а в Олишівці він і досі стоїть в той час коли в цьому селищі активну діяльність проводить депутат райради національного спрямування. При Хрущові за одну ніч зникли пам'ятники Сталіну! що заважало це зробити за ті п'ять років?
avatar