реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чолобитна "радикалам"

Як за часів батюшки-імператора: від імені жителів Бахмача міський голова "б'є чолом" радикалам
Схоже, українці ще не відучились від старої звички писати "чолобитні" та ім'я керівників держави та впливових політиків, звертаючись за допомогою у вирішенні тих чи інших питань.

Джерела цього явища, яке дуже далеке від сучасних понять громадянського суспільства, сягають часів Російської імперії. Тоді без звернення до правителя чи імператора не вирішувалось жодне питання. А тим, кому вдавалось "бити чолом" особисто, майже 100%-во могли розраховувати на підтримку.

Схоже діяли за часів СРСР. Тоді звернення на ім'я керівників КПРС від всякого роду зборів чи колективів також були дуже поширені. Їх навіть заохочували. Колективне звернення, приміром, якогось заводу чи фабрики, могли сподобатись київському чи московському начальству.

За таким же принципом, схоже, діє, керівництво міста Бахмач. Звернення Бахмацького міського голови до народного депутата Василя Амельченка витрамане у кращих традиціях - багато подяки, визнання попередніх заслуг Радикальної партії і смиренне прохання про допомогу.

Ось повний текст звернення.

Першому заступнику голови Комітету
Верховної Ради України з питань бюджету
Члену депутатської фракції
Радикальної Партії Олега Ляшка
Амельченку Василю Васильовичу

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, жителі міста Бахмач, звертаємося до Вас з проханням вирішити нашу одвічну проблему – центральна вулиця Дружби, яка повинна бути, як у в усіх інших містах - окрасою і місцем відпочинку, знаходиться у досить непривабливому стані.

Ґрунтова, неасфальтована, без системи водостоку, літом стовп куряви, весною і восени – непрохідна для людей через бруд і калюжі, наша вулиця волає про допомогу.

Ми пам’ятаємо, скільки Олег Ляшко як депутат, і його Радикальна партія вцілому, зробила для нашого міста і району, тому думаємо Ви не відмовите у нашому проханні.

Знаємо, що наш міський голова Павло Шимко, депутатський корпус міської ради і виконком переймаються цим питанням, але, звичайно, сума ремонту, а по суті, створення нового покриття вулиці, непідйомна для міського і навіть районного бюджету.

Сподіваємося, завдяки Вашій допомозі, наша мрія – мати сучасну, красиву, зелену і ошатну центральну вулицю – здійсниться.

Додаємо фото сьогоднішнього стану вулиці Дружба з висоти пташиного польоту.

Зі сподіванням на позитивне рішення, всі жителі міста Бахмача.

Загалом 244 підписи (станом на 5 вересня).

Олег РУБАН

Найцікавіше, що звертається не просто чиновник, а керівник великого міста, яке відповідно реформи фінансової децентралізації залишає у своєму розпорядженні багато податків та зборів.

Більш того - замість спроби написати проекти на кошти ЄС, Світового банку чи ДФРР, знайти інвестора чи просто чітко розпланувати по роках потрібні кошти для ремонту дороги - мер міста просто пише листа про допомогу. Це шалено дисонує зі стратегічними напрямами реформи децентралізації, які декларує уряд та суспільство.

Текст листа подано у варіанті, який розміщено на сайті газети "Порадник".Час чернігівський



Теги:Василь Амельченко, Бахмач, Радикальна партія Ляшка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar