реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чого бракує в китайському мирному плані

Спробую схематично пробігтися по пунктах нині оприлюдненого «мирного плану» Китаю.

Пункт 1. «Повага до суверенітету всіх країн»

Бракує слів про безумовне дотримання принципу територіальної цілісності країн у міжнародно визнаних кордонах.
Бо говорити про повагу до суверенітету і мовчати про незаконну анексію - це як про здравіє і упокій в одному реченні.Відтак будь-які мирні переговори, виходячи з цього пункту можливі лише після виведення російський військ за межі України включно з Кримом. Інакше формула про суверенітет просто порожня.

2. Відмова від "менталітету холодної війни"

Тобто відмова від політики колоніалізму. Поділу країн на великі суб’єктні і малі безправні. Повага права на суб‘єктність та ідентичність. Невтручання у внутрішні справи. Покарання порушників міжнародного права.Без цього всього менталітет хижаків не вгамувати.

3 «Припинення військових дії»

Без повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності цей принцип не працюватиме.Зрештою, як виконується цей пункт стратегісними партнерами Китаю, тобто Росією, можна відчути і почути нині. Схоже Росія чхала на своїх дорогих китайських партнерів.

4. «Відновлення мирних переговорів» Очевидно, вони можливі лише після виконання першого пункту.

5-6. «Вирішення гуманітарної кризи

Захист цивільного населення та військовополонених». Пункт ні про що. Про наслідки, а не про причини. Треба припинити будь-які дії по продовженні атаки на гуманітарні, а загалом будь-які не військові об’єкти. Бракує заклику відмови від атак на цивільні об’єкти, припинення руйнування цивільної інфраструктури, знищення соціальних об’єктів, припинення і засудження воєнних злочинів проти цивільного населення.
Якщо вже й війна й агресія, яку мовчки підтримує Китай, то хоча б з дотриманням правил і звичаїв війни. І це ще до припинення воєнних дій.

7. «Забезпечення безпеки атомних електростанцій».

А мало б йтися про засудження ядерного тероризму, виведення окупаційних військ з Запорізької АЕС. Засудження будь-яких видів ядерного тероризму і показове покарання «ядерних терористів». Адже це перший випадок терористичної цілеспрямованої атаки та захоплення ядерних об’єктів у світі (Чорнобиль, Запорізька АЕС, невдала атака на Південноукраїнську АЕС, небезпечний проліт крилатих ракет над Хмельницькою АЕС).

8. «Зменшення стратегічних ризиків».

Засудження будь-якого виду ядерного тероризму і погроз застосування як мінімум.

9. «Сприяння експорту зерна».

Розблокування портів, засудження піратських дій на морі та брутального пограбування ресурсів, міжнародне розслідування експорту краденого Росією в Україні зерна і жорстке покарання учасників «мародерства».

10.«Припинення "односторонніх санкцій».

Пункт знову ні про що. Треба говорити про причини санкцій, а не наслідки. І писати про припинення дій, що привели до санкцій. Відмова від захисних дій, якими є санкції може бути лише після відмови від агресивних дій окупанта. Це ж очевидно для всіх, окрім Піднебесної.

11. «Підтримка стабільності промислових ланцюгів і ланцюгів поставок».

Цей пункт без припинення війни, виглядає як цинічна «торгівля на крові». В дусі «менталітету холодної війни».
Нехай українці помирають, а нам торгувати. Вкрай цинічно.

12. Сприяння післявоєнній відбудові.

У цьому пункті бракує за чий рахунок буде свято. За міжнародними правилами за рахунок агресора чи може за рахунок українців. А це дві великі різниці.А ще Бракує пункту, як облаштувати постросійський простір.

А загалом план Китаю розчарував.
Цинічністю. Нереалістичністю. Імперською брутальністю.

Замість налагоджувати відносини з майбутнім як мінімум регіональним лідером на межі Європи і Азії, Китай чипляється за фантомні привиди колоніального минулого.І по суті сам втягнув себе на бік агресорів і розпалювачів війни…
Але, як відомо, поки гармати говорять, слова дипломатів, то вітер.

Поки що приціл і ствол найкращий дипломатичний аргумент.Тому працюймо ефективними переговорниками.
До кінця лютого мусимо продати 200 тисяч квитків на концерт Кобзона окупантам.
А до кінця літа поговоримо про більш реалістичний план…

Юрій СИРОТЮК з-під Бахмута



Теги:Україна - Китай, мирний план, російсько - українська війна, Юрій Сиротюк


Читайте також



Коментарі (0)
avatar