реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чоботами - по голосу. Бо український

Коли Іван Козловський дізнався, що комуністична партія дала вказівку розтрощити його платівку з українськими колядками, жахнувся: „Як це можна чоботами по голосу ?!!!”

Радянський новорічний радіоефір 1947 року в одну мить несподівано завмер. Щойно закінчилася Друга світова, люди з острахом згадали, що таке могло статися хіба на початку війни! Усе виявилося простіше: на середині передачі хтось із ЦК комуністичної партії зупинив трансляцію українських різдвяних колядок у виконанні Івана Козловського (11 (24) березня 1900 — † 24 грудня 1993). Лакеї бузувірського гріховного режиму відразу винесли свій божевільний вердикт: „вилучити і знищити платівки українського самородка з усіх магазинів на всій території СРСР!” Тоді бідолашний українець Іван Козловський спересердя сказав: „Як це можна чоботами по голосу ?!”

1973 року невгамовний Іван Семенович спробував ще раз видати українські колядки окремою платівкою. І це йому вдалося! Проте, історія 1947-го повторилася: їх знову вилучили з прилавків магазинів і знищили. Зроблене великим українцем Іваном Козловським в ті часи, коли комуністична машина не дозволяла будь-якої згадки про Бога, рівнозначно подвигові. Концерт-запис вийшов на платівці тиражем аж... півтори тисячі. А якими щасливими були ті, кому пощастило придбати і зберегти безцінний раритет.

Варто згадати, Іван Козловський з 7 до 17 років співав у Михайлівському Золотоверхому монастирі. Виходячи на сцену, співак неодмінно, навіть у найстрашніші сталінські 1930-1950-ті роки, хрестився. Залюбки співав пісні Українських січових стрільців.

Михайло МАСЛІЙ.



Теги:Іван Козловський, колядки, русифікація, українська мова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar