реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Чистота — запорука здоров’я!

Сьогодні, коли в країні карантинний режим в зв'язку з пандемією каліфорнійського грипу, цей вираз минулих років як ніколи актуальний.Мабуть, недостатньо покласти у ванні бактерицидне мило, щоб уберегтись від хвороби (це обов'язково потрібно зробити!). Що ще залежить від вас, щоб ваша домівка була безпечною для здоров’я? Дуже багато що, особливо якщо йдеться про квартиру в щільній міській коробці, де швидко нагромаджуються забруднювачі повітря.
Очевидно, користуючись розчинниками та іншою побутовою хімією, ви розкриваєте вікна, включаєте вентилятор або витяжку. Але ще краще замінити ці фірмові продукти безпечними домашніми засобами.
Рекомендуємо використовувати універсальний миючий засіб. Розчиніть чотири столові ложки харчової соди в 1 л теплої води.
Щоб стік був чистим, насипте в нього півсклянки харчової соди. Додайте півсклянки безбарвного оцту. Почекайте 5 хвилин, а потім промийте стік чайником кип'ятку.
Щоб унітаз був чистим, зробіть пасту з лимонного соку з бурою (продається в господарських магазинах). Намажте поверхню, що очищається, а через дві години зітріть і змийте.

Поки кухонна плита ще тепла, полийте свіжі плями водою і притрусіть сіллю. Коли плита прохолоне, відітріть сіль разом з брудом.
Багато хто з тих, хто скаржиться на алергію до пилку або котячої лупи, насправді реагує на літаючі в повітрі спори цвілевих грибків. Для їх процвітання потрібна висока сирість, тому ваша задача — висушити житло. Природно, протікаючий дах і капаючі крани виключаються. Проте важливо також перевірити всі печі, пальники, каміни. Якщо пристрої з відкритим полум'ям погано відрегульовані і не забезпечені адекватною вентиляцією, вони насищатимуть повітря не тільки чадним газом і іншими шкідливими продуктами згоряння, але і водяною парою.

Рекомендуємо придбати вологомір. Якщо вогкість повітря в будинку регулярно перевищує 50%, треба знижувати її вологопоглиначем.
Як чисто не прибирай, всіх мікробів не позбавитися. Проте шкідливих бактерій і вірусів серед них буде менше, якщо кожний почне мити руки перед їжею і після туалету. Прагніть також не доторкатися до очей і рота: чим менше у мікробів шансів проникнути всередину вашого тіла, тим рідше ви хворітимете. Якщо хтось в сім'ї все ж таки не уберігся, обприскуйте дезинфікуючим засобом дверні ручки і водопровідні крани — так ви знизите ризик розповсюдження зарази на інших домочадців.

Одне з місць, де люблять селитися мікроби, — волога зубна щітка. Багато вірусів, у тому числі грипу, виживають на її щетині більше доби. Вихід: використовуйте по черзі три зубні щітки, щоб всякий раз брати в руки суху. Якщо простудилися, то, видужавши, замініть всі щітки на свіжі. Боїтеся заплутатися в такій кількості щіток? Тоді користуйтеся одну, але щодня мийте її перекисом водню або полосканням для рота.

Кухонна губка — ще один розсадник бактерій. Якщо ви протираєте нею все на світі, то легко занесете хвороботворних мікробів, наприклад сальмонеллу і кампілобактера, із столу і обробної дошки на посуд і столові прилади. Про всяк випадок міняйте губку щотижня і обов'язково сушіть її, коли не користуєтеся. Непогано б було також щодня дезинфікувати її розчином 30 мл хлорного підбілювача в 1 л води.

Мікроскопічні пилові кліщі годуються не пилом, а осідаючими всюди мертвими клітинами нашої шкіри. На жаль, але екскременти цих невидимок у багато кого викликають алергію. Як позбавитися підступних постояльців? Раз на тиждень пилососьте килими і м'які меблі, постільну білизну і рушники періть в гарячій воді, а ковдри, пледи і покривала, які не придатні для такого частого прання, пропускайте через сушарку. Якщо в кінці сезону ви прибираєте які-небуть з цих речей в комору, спочатку обов'язково здайте їх в пральню або хімчистку.

Геть свинець! Цей токсичний метал зустрічається не тільки у водопровідній воді і в старих білилах. Етильований (що містить тетраетилсвинець) бензин давно заборонений, але залишки його все ще забруднюють ґрунт, куди потрапляє разом з вихлопними газами. Про всяк випадок отруйним варто вважати будь-який пил. Регулярно протирайте його і примушуйте всіх, хто входять в будинок зразу ж знімати вуличне взуття.
Ще одне джерело свинцю — друкарська фарба. Погортавши газету, обов'язково мийте руки. І ніколи не розводьте друкарськими виданнями багаття, інакше в золі залишиться свинцевий пил.

Водопровідну воду хлорують. Це добре, оскільки хлор вбиває мікробів. На жаль, не виключають думку, що оброблена їм вода викликає досить неприємні недуги, включаючи рак сечового міхура і прямої кишки.
Вода в пляшках оптимальна для пиття, але це далеко не всім по кишені. Дешевше дехлорувати воду з-під крана, встановивши на ньому фільтр з активованим вугіллям. Аналогічний фільтр на душі зведе до мінімуму кількість хлору і його з'єднань, які ви вдихаєте, стоячи під гарячими струменями.

Хочеться ще розповісти про нове слово у дезінфекційний практиці — це французький препарат ЖАВЕЛЬ-КЛЕЙД. Він знищує зокрема туберкульоз, грип каліфорнійський і пташиний, вірусні гепатити, СНІД, грибки, спори, плісняві гриби іт. д.
ЖАВЕЛЬ-КЛЕЙД є безпечним засобом, відноситься до ІV класу малонебезпечних речовин, при вдиханні або попаданні на шкіру не має сенсибілізуючої дії, форма випуску таблетки, розчинні у воді вагою 3,5 г. Робочі розчини виготовляються за 5 хвилин. Не має необхідності у використанні терезів, мірок, дозаторів. Не має необхідності у підігріванні води. Об'єктами знезараження можуть бути як приміщення різного роду призначення так і басейни, білизна, капці, посуд і т. д. Його можна застосовувати як на виробництві так і в побуті.

Ці декілька порад допоможуть Вам зробити Вашу домівку комфортною і безпечною. Для дезінфекції повітря в приміщенні можна використовувати і народні засоби: цибуля або часник порізані і покладені в різних куточках кімнати по периметру, можна заварити лист евкаліпту і поставити посудину в кімнаті, або в аромолампу добавляти масла дезинфікуючої дії, які є у продажу в достатній кількості і доступній ціні.
Бажаємо Вам здоров'я та гарного оптимістичного настрою!

Матеріал підготувала Наталія КОТ




Теги:унітаз, кухня, поради, мікроби, Чистота


Читайте також



Коментарі (0)
avatar