реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Чи зможе Чернігів потрапити до списку ЮНЕСКО?

Схоже на те, що ідею, котру свого часу озвучив третій Президент України Віктор Ющенко, внести центр Чернігова до переліку об’єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, таки вирішили відродити. Принаймні думку про те, що «столиця» Сіверського краю має всі шанси на це, активно «просували» громадсько-політичний діяч Володимир Цибулько та член правління Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць Тарас Возняк.

На думку експертів, Чернігівщина має таку кількість історичних пам’яток, що просто злочин не змусити їх працювати на економіку регіону. В якості прикладу приводять Львів, де історична частина вже має статус Всесвітньої спадщини.

Щоправда, за словами львів’янина Тараса Возняка, очікувати що гроші на Чернігівщину потечуть рікою — не варто. Бо ж «всесвітній» статус дає пам’яткам лише славу, а як нею скористаються, залежить від управлінців.

Ні для кого не секрет, що основні кошти у туристичному бізнесі заробляють не музеї, а готелі і ресторани, вони ж сплачують до бюджетів найбільші податки. Тож аби турист приїхав побачити навіть найцікавіші історичні пам’ятки, йому потрібна якісна інфраструктура.

Але до того треба зробити головний крок — привести культурні об’єкти до ладу і подати заявку. Далі необхідно знайти союзників, які підтримають саме цю заявку, адже за статус Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО вже борються кілька десятків населених пунктів України.

А ще потрібен цікавий розважальний привід, як-то фестиваль чи масштабне свято. Бо ж треба не лише «приготувати» себе, а й вміти «подати» себе світові, би він (світ) зацікавився. Як, наприклад, німецький «Октоуберфест» чи український «Сорочинський ярмарок».

Отже, якщо ідею отримання високого статусу таки дістали зі скрині, то у Чернігова попереду дуже багато роботи.ПіК



Теги:ЮНЕСКО, охорона культурної спадщини, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (0)
avatar