реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чи вдасться врятувати будинок перекладача "Махабхарати"?

Його батько був випускником імператорської медико - хірургічної академії, він також встиг її закінчити перед большевицьким переворотом. Борис Смирнов 1891 року народження. У селі Козляничі нинішньої Сосницької громади. Був лікарем і санскритологом - переклав давньоіндійський епос "Магабхарата". Академік Туркменської академії наук. Помер у Ташкенті 1967 року.

А це його рідна садиба. Взагалі родина Смирнових дуже цікава - батько був лікарем- нейрохірургом, а мати - письменницею з псевдонімом Козлєницька (треба десь найти почитать). Леонід Смирнов, батько перекладача - із шляхти Сосницького повіту, що отримала російське дворянство. За подолання епідемії сибірки отримав подяку від земської управи. Надвірний радник, що відповідало чину підполковника. Працював останні роки в лікарнях Петербурга, де й помер 1918 року, але похований у Козляничах.

У родовій садибі на Убіддю при комуні були клуб, контора і вже востаннє - магазин. Нині руйнується.
Хоча є охоронний номер 6899 , яко пам'ятки історії та культури.

...Коли ж біля школи я запитав молоду вчительку чи техпрацівницю - де поховані Смирнови, оскільки біля церкви ми поховання не знайшли, вона нічого не знала... Безпам'ятство.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Махабхарата, Козляничі, пам'ятки культури, Василь Чепурний, Сосницька ОТГ, Смирнови


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
На це нема ради. У Франції також занедбуються родові маєтки.
avatar