реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Чи дійсно УАПЦ під на об'єднання з Київським патріархатом?

Безумовно, це всім зрозуміло - без об'єднання уламку Української Автокефальної православної цекрви з УПЦ Київського патріархату говорити про визнання українського православія окремим суб'єктом православного світу не доводиться.

Це розуміють і у владі, і в обох церквах, і в ФСБ Росії також розуміють добре. Зрештою, умовою визнання української Церкви і Вселенський Патріарх Варфоломій Перший назвав об'єднання.

До того ж, поки що про об'єднання з УПЦ Московського патріархату і не йдеться - всі розуміють, що може бути і на такий розрив з Москвою йти бояться. Он через маленьку Естонську Автономну православну церкву (18 парафій) константинопольський і московський патріархи припинили молитовне спілкування. Що вже казати про українську...

Тому тільки смерть митрополита УАПЦ Мефодія (Кудрякова) та війна Росії з Україною (читай розрив багатьох усталених ниточок з білокам'яною) відкрила шлях до об'єднання. Пробує мутити воду якоюсь черговою унією уламок УАПЦ - харківський архієпископ Ігор (Ісіченко), але цей велевчений муж перевчився - у кращому разі. Зрештою, на нього ніхто зважати не буде, бо не є він церквою і крім себе та десятка священиків нікого не представляє.

Місцеблюститель УАПЦ митрополит львівський Макарій заявив про готовність до переговорів з УПЦ КП, а Патріарх Філарет радо відгукнувся і зразу після Пасхи почнуться переговори. Цього разу архієреї з УАПЦ уже не ставлять вимогою відставку Патріарха Філарета - в сьогоднішній час в Україні і нема авторитетнішого релігійного лідера.

Ще, звісно, будуть вибрики деяких агентів Кремля у рясах і ми це в очу побачимо - ми ж пам'ятаємо, як митрополит івано-франківський Андрій (Абрамчук) уже робив розкол, хоч і невдалий... Але логіка часу і Господня долоня, простягнута над зраненою Україною сильніші лукавства Москви, у патріарха якої гаснуть великодні свічки, а натомість палає пожежами полум'я знаків у Забайкаллі, в Хакасії, в Підмосков'ї, на крейсерах і в інших частинах безбожної Росії.

А щоб архієреї УАПЦ швидше думали 11 парафій зі Львівщини та Тернопільщини перейшли до Київського патріархату. Вони вже об'єдналися.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:патріарх Філарет, об'єднання православних, УАПЦ, Київський патріархат


Читайте також



Коментарі (0)
avatar