реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Чернігівському обласному клубу «Краєзнавець» вже 35 років

Свій 35-й ювілейний день народження відзначив клуб «Краєзнавець», що діє при Чернігівській державній обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г.Короленка.

Відкрила урочисте засідання завідуюча відділом краєзнавства ОУНБ ім. В.Г.Короленка Ірина Каганова, яка зробила стислий екскурс в історію заснування клубу. Свою діяльність він розпочав з «краєзнавчих п’ятниць» ще у 1972 р. У 1974 р. активісти «п’ятниць» об’єдналися у клуб «Краєзнавець». Членами клубу могли стати усі, хто прагнув вивчати історію рідного краю. Діяльність клубу було регламентовано статутом. З членів клубу на загальних зборах обиралося правління. Історія існування «Краєзнавця» – це, перш за все, десятки зустрічей з відомими вченими, літераторами, журналістами, ветеранами війни та праці. Значні зміни в діяльності клубу відбулися після проголошення незалежності України. Почали підніматися теми, які довгий час були майже недоторканими – голодомор, політичні репресії в Україні в 20-х-30-х роках та ін.

Краєзнавчий рух на Чернігівщині, основні віхи історії та сьогодення клубу «Краєзнавець», його майбутнє, – все це було у виступі Президента клубу, голови Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професора Олександра Коваленка.

З щирим теплом присутні зустріли привітання, яке надіслала зібранню незмінний секретар, організатор та душа клубу, бібліотекар і краєзнавець Людмила Студьонова. Ось декілька рядків з її листа: «Нашими вірними друзями і соратниками стали історичний факультет педінституту, історичний музей і слухачі Чернігівської міської школи екскурсоводів. Добрим словом хочу згадати Юлія Романовича Коцюбинського, Володимира Денисовича Драгунова, Андрія Антоновича Карнабєда, Костянтина Миколайовича Овсієнка (редактора «Комсомольського гарту»), які завжди приходили на допомогу, коли у цьому виникала потреба.

У гості до нас приходили такі знамениті люди, як нині народний художник України Анатолій Шкурко, народний артист СРСР Володимир Грипич, народний артист України Віктор Субачєв, заслужений артист України Микола Збарацький, відомі поети Василь Струтинський, Надія Галковська, Леонід Горлач, письменники Анатолій Рибаков, Юрій Збанацький, Олексій Дмитренко, Олекса Довгий та багато інших діячів літератури і мистецтва. Я вже не кажу про наших науковців, корифеїв історичного факультету Володимира Михайловича Половця, Миколу Корнійовича Бойка, Леоніда Едуардовича Раковського, Михайла Степановича Чуприну, Степана Мусійовича Мельника, Тамару Павлівну Демченко, Олександра Яковича Рахна, Валентину Іванівну Онищенко. Серед молодих – Сергія Леп’явка, Юрія Русанова, Андрія Курданова, який тепер є чиновником з краєзнавчим ухилом. Розмови з кожним збагачують знання і душу.

З пошаною і повагою ставлюся до Олени Іванівни Ісаєнко, Людмили Петрівни Линюк, Світлани Миколаївни Лихачової, з якими пощастило спілкуватися дуже щільно. Вдячна їм за рекомендації і підказки. Не забувається Ніна Денисівна Населевець так само, як Анатолій Іванович Левенко, Олександр Васильович Філін.

Одним словом, всім, хто всі ці довгі роки був з нашим клубом, велика подяка і шана».

Віце – президент клубу, завідуюча відділом Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського Світлана Половникова зупинилась на суспільно – економічному кліматі у Чернігові періоду 70-х років ХХ ст., саме це був час створення клубу.

Під час ювілейного засідання, член клубу, голова Чернігівського районного осередку Національної спілки краєзнавців України, історик Андрій Курданов презентував слайд-фільм про визначних діячів Чернігівського району і підкреслив, що науковий пошук членів клубу триває постійно та подякував працівникам бібліотеки за сприяння і допомогу у цій нелегкій справі.

А ще було багато добрих, щирих, вдячних виступів, гарних спогадів з вуст професорів ЧДПУ ім. Т.Г. Шевченка М.К. Бойка, С.А. Леп’явка, заступника директора Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського Л.П.Линюк, письменника М.М.Ткача, відомих науковців В.М. Шевченка, О.Я. Рахна, О.Ф. Тарасенка, О.І. Крука, С.О. Павленка, О.І. Ісаєнко та ін.

Прозвучали і віршовані поздоровлення ЮВІЛЯРУ від колективу музею ім. В.В. Тарновського:

35-ть – чудовий вік
Чи то жінка, – чоловік,
Чи то клуб, чи товариство –
Всі роки ті як намисто…
Не встигли й збагнути,
Як дитина помужніла,
Всіх до купи нас звела,
Бо дитині нашій щирій
«Краєзнавець» – клуб ім’я
Ми шануєм «Краєзнавець»
За научність, глибину,
За любов до всіх без краю,
Досконалість, новизну.

Ірина КАГАНОВА,
завідувач відділу краєзнавства Чернігівської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка

фото С.В.Бутка: Розмова двох "метрів" -- Сергія Павленка та Олександра Коваленка




Теги:краєзнавці, Павленко, Студьонова, Чернігів, клуб


Читайте також



Коментарі (0)
avatar