реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чернігівський історичний музей доведеться робити українським!

У газеті "День" опубліковано інтерв'ю із заступником міністра культури Юрієм Зубком, у якому, зокрема, йде мова і про скандальний Чернігівський історичний музей імені В.Тарновського. Нагадаємо, що керівник Українського Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович назвав цей заклад "музеєм радянського музею"...

Отже частина розмови із заступником міністра культури Юрієм Зубком у газеті "День": "- Нещодавно на сайті «Музейний простір» з’явилася стаття про візит у Чернігівський обласний історичний музей ім. В.В.Тарновського: фотографії та анотації в експозиції наводять на думку, що музей стоїть на прорадянській позиції, вона — у дусі «Мир, труд, май», Сталін — у центрі. При цьому керівник музею (Сергій Лаєвський - ред.) є членом нашого представництва ІСОМ. Чи буде реагувати міністерство на ці факти?

— Цей музей підпорядкований Чернігівській ОДА, він не входить до структури заповідника «Старий Чернігів», хоча щодо самого заповідника теж є низка питань, з’явилося багато публікацій у чернігівській пресі, що ведеться будівництво бібліотеки у сучасному стилі на території Єлецького монастиря без жодних регламентуючих документів, а паралельно готується заявка на включення історичного центру Чернігова з його унікальними пам’ятками до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Тут якраз хочеться наголосити, що Національний музеї історії України має відігравати провідну роль. У більшості краєзнавчих музеїв експозиції побудовані за одним шаблоном. Там обов’язково є доісторичний період, середньовіччя, дві третини музею займає радянський період і трішечки — про незалежність.

— Але ж не весь музей радянський...

— Навіть у музеях тих регіонів, де основні події відбувалися в період Гетьманщини, козацької доби, вони займають маленьку частку загальної експозиції. Знову ж щодо Національного музею історії України, виявлено факти про незаконні орендні відносини, унікальне голографічне обладнання чомусь здається в оренду, розташовано у зовсім іншому приміщенні, взагалі не використовується музеєм, не проводиться оцифрування унікальних музейних експонатів. Скандалів там не було, але потрібні нові підходи, нові віяння. Тепер керує музеєм Тетяна Сосновська, яка успішно очолювала, хоч і невеличкий, музей Павла Тичини, куди ходили більше, ніж до Музею літератури. Тому міністр запропонував їй очолити НМІУ, можливо, як не історику, але людині зі свіжим поглядом".

Заступник міністра культури Юрій Зубко зауважив: "Музеї ми хочемо переорієнтувати так, щоб вони розкривали історію України, державотворення, були українськими за змістом. Час відійти від того, коли половину експозиції займає радянський період. Щоб музеї виховували справжніх громадян та патріотів України".

Повністю інтерв'ю можна прочитати тут: День



Теги:Володимир В'ятрович, Чернігівський історичний музей, Сергій Лаєвський, Голодомор, міністерство культури, УІНП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar