реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чернігівський драмтеатр відкрив 99-й театральний сезон

Вже третій рік Україна протистоїть повномасштабному вторгненню російських агресорів, виборюючи свою незалежність. Вже третій рік поспіль колектив Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка, долаючи труднощі воєнного стану, докладає неймовірних зусиль для забезпечення професійної діяльності закладу, збагачення культурно-духовного життя жителів Чернігівської громади.

Після деокупації області навесні 2022 року шевченківці – попри значні втрати матеріально-технічної бази та перебування в евакуації частини працівників – спромоглися підготувати до відкриття 97-го театрального сезону прем’єрну виставу «ВПО» за п’єсою Ірини Феофанової у постановці заслуженого артиста України Андрія Бакірова.

Підготовка до нового 98-го театрального сезону відбувалася за надзвичайно складних умов через великі руйнування театральної будівлі, спричинені ракетною атакою російських терористів 19 серпня 2023 року. Проте, його відкриття відбулося 06 жовтня прем’єрною виставою «Гріх» за п’єсою Володимира Винниченка у постановці режисера Андрія Бакірова, а вистави протягом сезону проходили в експериментальному просторі «сцена на сцені» або на Білій сцені.

У критично скрутну ситуацію потрапив театр внаслідок мобілізації цьогоріч до лав ЗСУ значної частини працівників закладу, через що унеможливилося виконання вистав діючого репертуару та були вкрай обмежені можливості щодо постановки нових спектаклів. Завдяки наполегливій роботі режисерів, акторів, майстрів звуку і світла, працівників виробничих цехів протягом червня-серпня поточного року вдалося здійснити постановку двох нових вистав – трагікомедії «Алло» за п’єсою Сергія Пономаренка у постановці режисерки Маргарити Савенко та містично-комічного міфу «Молочайник» за твором Оксани Гриценко у режисерському прочитанні постановника Андрія Бакірова.

Саме про самовіддану роботу колективу театру та зусилля щодо підтримки творчої діяльності закладу говорив, звертаючись до глядацької аудиторії, директор театру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Мойсієнко, який урочисто оголосив відкриття 99-го передювілейного театрального сезону та висловив вдячність відданим театрові чернігівським глядачам, які своїм відвідуванням театру підтримують його і надихають режисерів і артистів на нові творчі пошуки.

Отже, 26 вересня 2024 року відбулося офіційне відкриття нового 99-го театрального сезону прем’єрним показом на великій сцені вистави «Молочайник», створеної в рамках реалізації грантового мистецького проєкту «Відновлення Чернігівського драмтеатру ім. Т.Г.Шевченка як зразок незламності українців у протистоянні агресору» за сприяння Міжнародного Фонду «Партнерство за сильну Україну» (ФПСУ).

Ця міфологічна історія, що відбувається на тлі воєнних дій на Херсонщині навесні 2022 року, знайшла співзвучність в серцях чернігівців, які свого часу пережили блокаду Чернігова і тимчасову окупацію області. Чернігівському глядачеві надзвичайно близькі і зрозумілі тривоги і труднощі, які спіткали пересічну українську родину під час окупації рашистами невеличкого українського села. По різному переживають вимушене перебування на окупованій території дві сестри – емоціональна Олеся (арт. Катерина Велика) та бадьориста Оля (арт. Ольга Ільо).

По різному відносяться до подій, що відбуваються в захопленій загарбниками Кавунівці, їхні матуся (засл.арт.України Наталія Максименко), бабуся (засл.арт.України Любов Колесникова) та мамина подруга і кума тітка Валя (засл.арт.України Оксана Гребенюк). Але всіх їх поєднує відчування внутрішнього спротиву окупаційній владі, бажання жити на рідній, вільній від загарбників українській землі, прагнення допомагати тим, хто став на захист країни, та сподівання дочекатися звільнення родимої землі від завойовників, скільки б те чекання не тривало.

Надзвичайно глибоке враження справила на глядачів фінальна сцена, де усі п’ять героїнь разом виконують українську народну пісню «Як би я мала крила орлині». Після завершення вистави публіка, схвильована талановитою грою акторів, бурхливими оваціями і букетами квітів вітали виконавців і декілька разів визивали їх на поклон, не бажаючи відпускати зі сцени.

Вітаючи усіх шанувальників Чернігівського академічного облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка з нагоди відкриття 99-го театрального сезону, запрошуємо чернігівців та гостей міста відвідати наступні покази вистав діючого репертуару театру упродовж нового театрального сезону.

 

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру
фото: Віктор Кошмал







Теги:Чернігів, театр, драмтеатр, ChernihivTheatre


Читайте також






Коментарі (0)
avatar