реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чернігівський архієпископ пропонує змінити тест Гімну України

Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря) пропонує внести зміни до тексту національного гімну «Ще не вмерла Україна». На його думку, нинішній варіант не зовсім відповідає історичним реаліям.

Таку думку він висловив на своїй Фейсбук-сторінці.

«При всій надзвичайній повазі до нього у мене давно виникала думка, що це гімн народу, який добивається своєї державності, а не народу, який має свою державу», - пише єрарх.

Як стверджує архиєпископ, слова, що віднесені до майбутнього часу, як то «усміхнеться доля, згинуть вороженьки, запануємо у своїй сторонці», «з одного боку надихають на боротьбу, але з іншого - опосередковано стверджують, що зараз у нас нема долі, ми не пануємо в своїй державі, бо вороженьки не згинули».

«Так було 150 років тому, коли писався гімн. Але з 1991 р. є незалежна Україна, тому слова головної пісні мають утверджувати нову реалію, бути стверджувальними, а не як раніше, у час бездержавності – очікувальними», - аргументує він свою думку.

«Мені можуть заперечувати, що «це - не наша держава, ми в ній не пануємо» тощо, але ці твердження - політичні, тому за своєю суттю - мінливі. А гімн має утверджувати, що Україна є державою, в якій панує український народ і це принцип, вищий за будь-який сучасний політичний стан», - пояснює владика Євстратій.

Архиєпископ вважає, що дискусію на цю тему варто продовжити і водночас пропонує «свій варіант - складений з максимальним наближенням по звучанню до нинішнього тексту:

Ще не вмерла України ні слава, ні воля,

Вже (І) нам, браття-українці, усміхнулась доля.

Гинуть наші воріженьки, як роса на сонці.

Та пануємо ми, браття, у своїй сторонці.

Приспів:

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.

П.С. Або, якщо підходити радикально і повністю змінювати гімн, що пропонується у коментарях, то єдиним прийнятним варіантом вважаю "Боже Великий, Єдиний…"

Слова національного гімну “Ще не вмерла Україна ” написав на початку 60-х років ХІХ століття відомий український поет, етнограф, фольклорист Павло Чубинський (1839-1884 рр.). Вірш уперше надрукований 1863 року. Того ж року музику на слова вірша написав композитор і диригент о. Михайло Вербицький (1815-1870 рр.).

Нині український гімн «Ще не вмерла Україна” є чи не найчастіше виконуваним твором у нашій державі. Його щогодини співають мітингувальники на Майдані Незалежності у Києві. А за кілька хвилин до настання 2014 року його виконали кількасот тисяч українців. Під час співу "Ще не вмерла" люди ввімкнули ліхтарики та мобільні телефони.

Як вже повідомляла РІСУ, відомий композитор та піаніст Валентин Сильвестров, характеризуючи мелодику українського гімну, заявив, що цьому твору притаманні ознаки літургійного початку.

«Це унікальний твір: це — гімн України, але в ньому є ознаки літургійного початку. У цьому гімні затонула якась пам’ять про Літургію, про всеношну. У цьому простому наспіві немов дме вітер, немов гілки дерев співають», - сказав композитор.



Теги:Чернігівська єпархія, композитор Сильвестров, гімн


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Доопраювати текст можна і треба.
Але ще більша недоречність з прапором - замість жовто-блакитного державним є синьо-жовтий.
Зовсім інша кольористика і порядок чергування барв, які до того ж не відповідають тому, що є на гербі (золотий тризуб на блакитному щиті ). Цікаво б знати думку Владики з цього приводу.
avatar