реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У Чернігові вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та всього Небесного Воїнства

20 лютого в Чернігові громадськість провела меморіальні заходи вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та загиблих Захисників України за сприяння Чернігівської обласної військової адміністрації і Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.
У кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної Церкви України отець Олег Сіренко із священиками Чернігівської єпархії ПЦУ звершив поминальну літію за Героями Небесної Сотні та всього Небесного Воїнства.
Отець Олег наголосив, що Революція Гідності та відбиття російської агресії проти України вже впродовж 10 років — боротьба світла з темрявою.
Потім учасники заходу вшанували загиблих Героїв покладанням квітів до Меморіальної стели «Небесна Сотня» та Меморіальних стел пам’яті загиблих Захисників України в сучасній російсько-українській війні.

У цей же день у Чернігівській міській комунальній централізованій бібліотечній системі відбулася презентація книги Сергія Соломахи «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади».

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та загиблих Захисників України в сучасній російсько-української війни.
«20 лютого 2014 року Революція Гідності перемогла і врятувала країну від московського рабства. Її ціна була велика і болюча – 107 загиблих учасників Євромайдану від карателів злочинного режиму Януковича. Саме тому на державному рівні відзначаємо День Героїв Небесної Сотні. Водночас у цей же день 10 років тому почалася відкрита агресія російської імперії проти України. І знову першими на захист країни від загарбників пішли добровольцями учасники Революції Гідності. Ця книга — ґрунтовне дослідження історії цієї революції на Чернігівщині, фундамент для подальших досліджень, проведення заходів із національно-патріотичного виховання молодої генерації, освітянської та просвітницької роботи», — повідомив Сергій Бутко, співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.
«Мета цієї книги: збереження пам’яті про учасників і події Революції Гідності на Чернігівщині, насамперед рухівців. Це вдячність всім чернігівцям, які стали на захист свободи і гідності та проти російських колонізаторів із їхньою п’ятою колоною. Сподіваюся, що моя праця буде в нагоді наступним дослідникам. Водночас вона є застереженням для всіх зовнішніх та внутрішніх ворогів України — джерело влади в країні Український народ, який здолає всіх загарбників, корупціонерів та узурпаторів», — наголосив Сергій Соломаха, автор-упорядник книги, один із засновників Чернігівської організації Руху, борець за незалежність України в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності.
«У мене було два майдани у грудні 2013 – лютому 2014 року: київський і чернігівський. Нас, учасників Євромайдану, вже залишилося не так багато. Більшість зараз на фронті або займається волонтерством. Головна причина перемоги Революції Гідності тоді та відсіч ворогу за ці 10 років війни — єдність, взаємодопомога», — зазначив під час виступу Володимир Ступак, заступник голови Чернігівської крайової організації Руху (жовтень 1990 — жовтень 1990 років), борець за незалежність України в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності, народний депутат України IV-го скликання, депутат Чернігівської міської ради VI-го скликання.
«Подався я до Чернігова, адже хотів бути корисним на Євромайдані. Одразу записався в списки самооборони. Найбільше з тих часів запам’яталися прості люди, які, незважаючи на сильні морози, за велінням серця приходили на Євромайдан, щоб висловити свою громадянську й політичну позицію. Це були різні люди, яких я ніколи до того не бачив і не знав», — згадав той буремний час Микола Шкарупа, активіст Революції Гідності, депутат Ніжинської районної ради Чернігівської області.
«Важлива книга про чернігівський Євромайдан. У Чернігові, як і в усій країні, ми, учасники Євромайдану, перемогли владу своєю креативністю, тим, що це був всенародний протест проти узурпаторів і корупціонерів», — підкреслив Олександр Машир, учасник боротьби за відновлення незалежності України, активіст Революції Гідності, депутат Ніжинської районної ради Чернігівської області, депутат Чернігівської міської ради чотирьох скликань.
«На початку Революції Гідності я з особистих справ був в Одесі і переконався там у потужності українських патріотичних сил. Потім вже під час боротьби за свободу і гідність у рідному Чернігові бачив теж саме. Спільними зусиллями всієї країни народ її врятував від проросійського режиму Януковича. Перемогли тоді, переможемо і тепер у відкритій війні з російським імперіалізмом», — зауважив Славко Журавель, громадський діяч, поет, активіст Помаранчевої революції та Революції Гідності.
Захід завершився урочистим врученням Сергієм Соломахою примірника книги «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади» Ганні Пушкар, директорці Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи, для бібліотеки імені Михайла Коцюбинського.

Олександр Майшев,
член Національної спілки журналістів України








Теги:НРУ, Чернігів, революція Гідності, небесна сотня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar