реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чернігівські націоналісти вшанували свого земляка - Героя-крутянця Миколу Лебідя.

За ініціативи Чернігівської організації Конгресу Українських Націоналістів, 30 січня цього року, о 12.00 на старому кладовищі, біля могили Миколи Лебідя зібралися представники української національної громади. Священник УГКЦ от. Ігор провів молебень за загиблим чернігівським патріотом, та всіх тих, хто загинув в боротьбі за Незалежну Україну. В своїй проповіді він зазначив, що всі патріоти, які стали на боротьбу за волю власного народу і загинули в нерівній боротьбі за Україну – є святі, бо пролили свою кров для життя наступних поколінь, поклали своє життя на вівтар свободи.

В своїх виступах виступаючі згадували героїв національно визвольних змагань, нарікали на місцеву владу, яка ще вчора покладала квіти до пам’ятників українських Героїв, а зараз влаштовує показові акції з використанням георгіївських стрічок та кремлівських трикольорів – які для українців є символами терору, геноциду та окупації.

Голова чернігівського відділення педагогічного товариства Г.Ващенка Станіслав Журавель зачитав свій вірш, який був присвячений Героям Крут, та висловив присутнім свій жаль, що вшанування нашого земляка відбувається без участі широкої громади. «…Осторонь таких подій залишаються ті, які тільки паразитують на національній ідеї, а мета їхня одна – дорватись до корита…», - зазначив він.

Наталія Ніконенко, яка на зборах представляла ВО «Жіноча Січ», зачитала присутнім молитву «воїнам українцям, які загинули за волю Батьківщини», чим до глибини душі пройняла присутніх. Пані Наталія наголосила – «… війна за волю України не скінчилась, вона і досі забирає від нас рідних і близьких…».

В своїй промові голова обласної організації КУН Валерій Рябченко сказав: «…українських героїв вшановують українці, бо це наша історія і наше сьогодення, вони наші діди і прадіди, наші батьки, брати і сестри, ми поріднені з ними однією кров’ю, ми проливаємо свої сльози на їхніх могилах, ми виховуємо своїх дітей на їхніх героїчних вчинках. Нинішній режим зневажає наших героїв, позбавляє їх нагород, знущається над нашою мовою, спотворює історію, сміється над нашою трагедією – геноцидом-голодомором. Вважає українців бидлом, місце якого в колгоспах, позбавляє роботи і засобів на існування, переслідує за віру і переконання, позбавляє нас права на існування, і це все відбувається на Богом даній нашій землі, яка вщент просякнута українською кров’ю. Ця влада не українська – вона окупаційна…»

Прес-служба ЧОО КУН




Теги:кун, націоналісти, УГКЦ, Чернігів


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Нажаль, доказів про участь члена комітету УПСР (український "есер") гімназиста Миколи Лебедя, якого урочисто поховали 9 лютого на Руському кладовищі, в бою під Крутами не має.
Більш того, в історичних довідках є відомості, що він загинув від рук красногвардійців Мінського або Замоскворецького красногвардійського загону під керівництвом М.Порадіна, який і оголосив совєтскую владу в Чернігові 19 січня 1918 року.
Перебував цей більшовицький загін у Чернігові до 16 лютого 1918 року.
Тому треба не творити міфи, а вшанувати жертви більшовицького терору.
avatar