реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Чернігівські митники порушують проти білорусів кримінальні справи

Кримінальну справу порушено начальником Чернігівської митниці відносно громадянина Республіки Білорусь за фактом замаху на вчинення контрабанди історичних та культурних цінностей, повідомляють «Сіверщині» в Чернігівській митниці.

3 жовтня до зони спрощеного контролю («зеленого коридору») пункту пропуску «Нові Яриловичі» заїхав автомобіль «Мазда», в якому четверо громадян Білорусі повертались з України додому. Співробітники служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Чернігівської митниці прийняли рішення вивести автомобіль із зони спрощеного контролю та провести його поглиблений огляд. Водію та пасажирам запропонували заповнити митні декларації. Під час декларування громадяни повідомили, що переміщують особисті речі та валютні кошти, при цьому заперечили наявність історико-культурних цінностей. Після завершення процедури декларування працівники митниці спільно з прикордонниками здійснили поглиблений огляд транспортного засобу...
Спочатку в багажному відділенні авто, у сумці з особистими речами, виявили картонну коробку , в якій знаходилось 60 монет СРСР номіналом 10 та 15 копійок 1922-30-х років. І тільки після того, як до одного з пасажирів вирішено було застосувати виняткову форму митного контролю – особистий огляд – він «добровільно» видав ще 79 монет різних номіналів 1727-1927 років. Старовинні монети знаходились у нього в кишенях куртки. На своє виправдання громадянин, який до того ж є членом Білоруського товариського об’єднання колекціонерів, заявив, що, на його думку, придбані ним в Україні монети не мають історичної чи культурної цінності.
Прямо протилежну думку висловили експерти з Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського, яким митники передали монети для здійснення оцінки їх історико-культурної цінності. Згідно висновку експертизи монети «Пара 3 деньги» 1771 року, Російська імперія, чеканка для князівства Молдавії та Валахії; «10 копеек» 1804 року, Російська імперія, Олександр І; «20 копеек» 1860 року, Російська імперія, Олександр ІІ; «1 деньга» 1798 року, Російська імперія, Павло І; «Рубль» 1774 року, Російська імперія, Катерина ІІ, - загальною вартістю 20 992 гривні відносяться до культурних та історичних цінностей. Ще 134 монети різних номіналів, карбовані з 1729 по 1930 роки, загальною вартістю 29 909 гривень відносяться до історичних цінностей. Стан усіх монет задовільний.
Начальник митниці Олександр Симонов: «Усі обставини справи, а саме: приховування монет у предметах одягу, обізнаність власника колекції з правилами переміщення історичних та культурних цінностей через кордон, вказують на спрямованість дій громадянина на умисне переміщення монет через митний кордон України з приховуванням від митного контролю. Зважаючи на ці факти, відносно громадянина порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України».

Керівник прес-служби Чернігівської митниці
Світлана СТРИЖАК




Теги:колекціонер, Чернігівські митники, білоруси, порушення, кримінальні справи, кримінальних справ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar