реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігівська область. Як справи з інвестиціями?

Інформація щодо обсягу іноземних інвестицій залучених в область у 2009 році

У 2009 р. в економіку області іноземними інвесторами вкладено 3,9 млн.дол.США прямих інвестицій у вигляді грошових внесків.
Водночас, за цей період відбулося вилучення іноземних інвестицій (іноземна частка викуплена резидентом) на 10,6 млн.дол.США.
Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку Чернігівської області, на 1 січня 2010 року склав 84,7 млн. дол. США (92,6% обсягу прямих інвестицій до початку року). Обсяг прямих іноземних інвестицій у розрахунку на одну особу становив 79 дол.США проти 84 дол. США аналогічного періоду минулого року.

В інвестиційному співробітництві приймали участь партнери з 32 країн світу. До основних країн-інвесторів, на які припадає 79,7% загального обсягу прямих інвестицій, входять: Німеччина – 43,8 млн.дол., Польща – 9,1 млн.дол., Кіпр – 4,2 млн.дол., Вірґінські острови, Британські – 4,1 млн.дол., Литва – 3,2 млн.дол., Італія – 2,3 млн.дол., Росія – 1,6 млн.дол., Сполучене Королівство – 1,5 млн.дол.США.

Значні обсяги іноземних інвестицій зосереджено на підприємствах промисловості – 70 млн.дол. (80,1% загального обсягу прямих інвестицій), у т.ч. переробної – 62,6 млн.дол. Серед галузей переробної промисловості суттєві обсяги інвестицій внесено у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 46,9 млн.дол., хімічну та нафтохімічну промисловість – 7,8 млн.дол.США.
У сільське господарство, мисливство та пов’язані з ним послуги вкладено 8,8 млн.дол. (10,1%). На підприємствах торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку акумульовано 5,5 млн.дол. (6,3%).
З метою збільшення обсягів залучення іноземних інвестицій та висвітлення позитивного інвестиційного іміджу області на державному та міжнародному рівнях здійснюється адміністративний супровід ключових для області інвестиційних проектів, інвентаризація інвестиційних намірів підприємств та земельних ділянок для перспективного інвестування, поширення інвестиційних пропозицій серед закордонних партнерів, участі в міжнародних виставках, ярмарках, форумах, тощо.

Зокрема, 26 січня 2009 року з метою сприяння у просуванні конкурентоспроможної продукції підприємств області на зовнішні ринки в Чернігові відбулася нарада за участю заступника Міністра закордонних справ України.
Радник Посольства Республіки Білорусь в Україні Василь Гущик 19 лютого зустрівся з діловими колами Чернігівщини. Головною метою поїздки дипломата стало сприяння розвитку взаємовигідного співробітництва, збереження позитивної динаміки торговельно-економічних відносин області з Республікою Білорусь;
Делегація Чернігівської області на чолі із заступником голови обласної державної адміністрації Білоус Н.В. взяла участь 21 травня 2009 року у роботі Гомельського економічного форуму та Х Ювілейній Міжнародній виставці-ярмарку «Весна в Гомелі - 2009».
У рамках роботи Форуму членами Чернігівської делегації були презентовані інвестиційні пропозиції області. Крім того, промисловий потенціал регіону був представлений на стенді Чернігівської області низкою підприємств: ТОВ «Вибір», ВАТ ЧЛГЗ «Чернігівська горілка», ВАТ Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня», ТОВ «Полімаш», Ніжинський жиркомбінат, ТОВ ППКФ «Сяйво» тощо. Безпосередню участь у виставці взяли такі підприємства регіону, як ВАТ Продовольча компанія «Ясен» та ВАТ «Чернігівська макаронна фабрика».
Представники головного управління економіки Чернігівської обласної державної адміністрації 26 травня 2009 року взяли участь у роботі III Міжнародного інвестиційного форуму «Seed Forum Kyiv», що проводився Торгово-промисловою палатою України разом з Посольством Королівства Норвегії. Під час форуму учасники мали змогу ознайомитись з інвестиційними проектами та поспілкуватись з представниками ділових кіл України, Норвегії, Швеції, Латвії та інших країн Європи. В роботі заходу особлива увага була приділена спільним проектам у сфері альтернативної енергетики, систем безпеки, новітніх технологій комунікацій в мережі Інтернет та останніх розробках в медицині.
12-13 червня 2009 року в рамках ознайомчої колективної поїздки до Чернігівської області керівників дипломатичних місій, акредитованих в Україні, на базі Експоцентру Чернігівської регіональної торгово-промислової палати пройшла зустріч делегації з керівництвом області та ТПП, під час якої до уваги дипломатів було запропоновано презентацію зовнішньоекономічного та інвестиційного потенціалу області.
Представник головного управління економіки облдержадміністрації взяв участь у переговорах з представниками китайської державної компанії СІТІС, що відбувалися в Міністерстві економіки України 26 червня 2009 року. Головна увага була зосереджена на можливості залучення інвестицій у реалізацію крупних проектів з будівництва транспортної інфраструктури, проектів у сфері енергетики та проектів у рамках підготовки в Україні ЄВРО-2012.
Радник Посольства Республіки Білорусь в Україні, керівник групи з торговельно-економічних питань Олександр Щесльонок зустрівся з представниками структурних підрозділів облдержадміністрації, Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, а також бізнесових кіл області, зацікавлених у співробітництві з Білоруссю. Засідання відбулося в Чернігові 18 серпня, його метою стало обговорення пропозицій щодо спільного подолання наслідків фінансово-економічної кризи та найбільш перспективних питань міжрегіональної співпраці.
28 вересня 2009 року представник головного управління економіки облдержадміністрації взяв участь у нараді з активізації торговельно-економічного співробітництва України з країнами Африканського регіону.
На сьогодні основною метою є збереження інвестиційного потенціалу та рівня інвестиційної привабливості регіону, зокрема зростання обсягів прямих іноземних інвестицій в область з ціллю формування позитивних тенденцій та стимулів для подальшого довгострокового економічного росту на основі усунення диспропорцій розвитку та зміцнення конкурентоспроможності економіки.

За інформацією Чернігівської обласної державної адміністрації







Теги:экономика, инвестиции, економіка, область, Чернігівська, інвестиції


Читайте також



Коментарі (0)
avatar