реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігівська міськрада проти тарифів Зеленського - Шмигаля

Чернігівська міська рада першим питанням на сесійному засіданні 28 січня прийняла звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення підвищення цін на газ і електроенергію. За це рішення проголосували 33 депутати. Про це повідомляє сайт міської ради.

Прийняттю звернення передувало напружене обговорення за участю чернігівського міського голови, депутатів від усіх депутатських фракцій та присутніх у залі представників громадськості.

- Враховуючи те, що питання тарифів зачіпає 90% якщо не більше населення України, і в тому числі чернігівців, чи це подобається комусь чи не подобається – ми осторонь проблем людей ніколи стояти не будемо, - наголосив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, пропонуючи на початку засідання внести це питання до порядку денного.

Водночас він попросив при обговоренні формулювати думки зважено.

- Особисто моя позиція зводиться до того, що ціна на газ коливається від сезону і змінюватися вона може. Окреме питання – те, що є у нас газ власного видобутку, що в нього інша собівартість і що можна цей газ по окремій спеціальній ціні продавати населенню, як діють багато країн світу. Можна ще щось говорити. Але якщо ми живемо в ринкових умовах (де той ринок на газ тільки, цікаво, хто його формує і як присутність інших суб’єктів впливає на ринкову ціну?), то ціна може коливатися. Але за солідний термін, а як мінімум - хоча б за місяць, про це треба повідомляти людей. Повинні бути розрахунки, оскільки не піднімається ж рівень доходів населення. Зараз субсидії отримує одна категорія, а у зв’язку зі зростанням цін субсидіантами мають стати вже значно більше громадян. І це треба передбачати, збалансовувати на рівні держави, розраховувати й пояснювати людям, - зазначив він.

Для більш повного уявлення про глибину проблеми на сесійному засіданні була заслухана доповідь запрошеного на нього директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації Олега Русіна. Він проінформував про динаміку нарахування житлової субсидії впродовж останніх п'яти років. Відповідно до озвученого, за останніх два роки в області кількість домогосподарств-отримувачів субсидій зменшилася зі 176 до 147 тисяч. Загальна сума нарахованих субсидій також зменшилася, причому майже у півтора рази: з 1,824 млрд грн. до 1, 240 млрд. Співвідношення окремо по місту Чернігову – аналогічні. При порівнянні 2017 і 2020 років майже у два рази скоротилася сума наданих чернігівцям житлових субсидій і навіть більше ніж у два рази – число домогосподарств, які їх отримували. А купівельна спроможність населення за цей період, вочевидь, не зросла.

- На цьому фоні ми приходимо до того, що просто взяти й підняти тарифи – не підійшовши заздалегідь, не зробивши розрахунки по всьому ланцюгу, не пояснивши як і в який спосіб хто отримає субсидії – неприпустимо. Відповідно, ми маємо наслідки – збурення людей, - міський голова.

У тому, що стосується окремих формулювань звернення Чернігівської міської ради до Уряду, Владислав Атрошенко висловив готовність вносити корективи. Що й відбулося: зокрема, остаточний текст за пропозицією одного з депутатів доповнений частиною «відмінити постанову Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року № 483» через відсутність достатньої попередньої поінформованості населення та чіткої адекватної компенсаторної політики з боку держави».

Водночас до звернення не стали вносити формулювань з вимогами, які не стосуються тарифів напряму.



Теги:Чернігівська міська рада, уряд Шмигаля, тарифи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar