реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Чернігів: відпрацьовані фарбовані шини буквально все заполонили

У древньому Чернігові – туристичній перлині України - відпрацьовані автомобільні шини (покришки) багатьма підприємливими керівниками і навіть звичайними громадянами давно перетворилися ледь не головний будівельний матеріал для оформлення дитячих, спортивних майданчиків, огорож, квіткових клумб і навіть "художніх" витворів.

Останнім часом деякі народні обранці – благодійники взялися масово те тільки утилізувати відпрацьовані шини по місту, але й забезпечили дешевою фарбою свій електорат, щоб той "прикрашав" ці відходи цивілізації на своїх прибудинкових територіях, дитячих, спортивних майданчиках. Чи найбільше відпрацьованих шин утилізовано у такий спосіб в робітничому мікрорайоні "Шерстянка" міста Чернігова.
Шкода, що ніхто не поцікавився питанням як ці відходи автомобільного транспорту впливають на довкілля та здоров’я дітей.
Щоб з’ясувати це питання автор на підставі Закону України «Про доступ до публічної інформації» звернувся до новоутвореного Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації.

Ось які відповіді (без скорочень і правок) провідних екологів області на питання інформаційного запиту щодо автомобільних шин:

1. До якої категорії екологічної небезпеки для довкілля (навколишнього природного середовища) відносяться автомобільні покришки (шини)?

«Правові та організаційні засади введення в обіг в Україні нехарчової продукції (в т.ч. і автомобільних шин) і забезпечення її безпечності установлюються Законом України «Про загальну безпечність нехарчової продукції». Визначення категорій екологічної небезпеки продукції для довкілля, згідно з чинним законодавством, не відноситься до компетенції обласних адміністрацій.»

2. На підставі яких нормативних актів здійснюється утилізація відпрацьованих автомобільних покришок (шин) у Чернігівській області?

«Відходи - будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення (ст.1 Закону України «Про відходи»).
Відповідно до ст.33 Закону України «Про відходи», забороняється змішування чи захоронення відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія, а відповідно до п.п. (д), (є) ст. 17 Закону України «Про відходи» суб'єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами зобов'язані забезпечувати повне збирання, належне зберігання та недопущення знищення і псування відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія, що відповідає вимогам екологічної безпеки, а також здійснювати організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим споживачам або підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів.
Крім того, збирання, заготівля відпрацьованих шин здійснюється згідно ст.35 Закону України «Про відходи», Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», постанови Кабінету Міністрів України №183 від 28.02.2001 р. «Про затвердження переліку окремих видів відходів як вторинної сировини, збирання та заготівля яких підлягають ліцензуванню», постанови Кабінету Міністрів України №1136 від 27.07.2011р. «Деякі питання збирання, заготівлі та утилізації зношених шин» та інших нормативно-правових актів які встановлюють загальні вимоги щодо зазначеної діяльності. Утилізацію відпрацьованих автомобільних шин мають право здійснювати підприємства відповідно до предмета діяльності.»


3. На підставі яких нормативних актів здійснюється використання юридичними особами та громадянами відпрацьованих автомобільних покришок (шин) на вулицях, у парках, на дитячих майданчиках тощо у Чернігівській області?

«Якщо власник автомобільних шин визначає відпрацьовані автомобільні шини як відходи (відповідно до вищевказаного визначення), він зобов’язаний їх передати для утилізації відповідним підприємствам, як відходи що використовуються як вторинна сировина - відходи, для утилізації та переробки яких в Україні існують відповідні технології та виробничо-технологічні і/або економічні передумови (ст.1, 17, 33 Закону України «Про відходи»).»

4. Які і скільки шкідливих речовин для довкілля виділяють у довкілля відпрацьовані автомобільні покришки (шини)?

5. Які і скільки шкідливих речовин для довкілля викидають відпрацьовані автомобільні покришки (шини) у контакті з фарбами, якими їх масово розмальовують деякі громадяни та установи на вулицях, парках та дитячих майданчиках тощо?


«Визначення складу і властивостей відходів що утворюються є обов’язком суб’єкта господарювання (ст.17 Закону України «Про відходи»).
Відповідно до п.2.1.6 ДСанПіН 2.2.7.029-99 "Гігієнічні вимоги щодо поводження з промисловими відходами та визначення їх класу небезпеки для здоров'я населення", лабораторний контроль за станом навколишнього середовища в районі розміщення майданчиків (місць) зберігання відходів здійснюється постійно відомчими санітарно-промисловими лабораторіями підприємства і періодично державними органами санітарно-епідеміологічної служби, водного нагляду, екологічної безпеки з використанням стандартизованих методик визначення шкідливих речовин у повітрі, воді та грунті. До повноважень Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації не відноситься здійснення контролю за станом навколишнього середовища.»


6. Про перелік підприємства, установ, пунктів тощо та їх адрес, що здійснюють збирання і та утилізацію відпрацьованих автомобільних покришок(шин) у Чернігівській області?

«Перелік ліцензіатів на провадження господарської діяльності із збирання, заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини розміщений на сайті Мінприроди України (http://www.menr.gov.ua). За даними переліку, на території Чернігівської області зареєстровані та здійснюють діяльність зі збирання, заготівлі відходів гумових (у тому числі зношених шин) наступні підприємства:

ПП "Озон", 17500, Чернігівська обл., м. Прилуки, вул. Пирятинська, 38, ліцензія АВ № 487632 від 29.10.09 № 569 діє 29.10.09р.-29.10.14р.

ФОП Кіяшко Г.Г., 16500, Чернігівська обл., м. Бахмач, вул. Шолохова, 18, ліцензія АГ № 500678 від 14.10.10 № 456, термін дії необмежений.

ФОП Орел А.А., 16500, Чернігівська обл., м. Бахмач, вул. Жовтнева, 24, кв. 1, ліцензія АГ № 507062 від 25.11.10 № 534, термін дії необмежений.

ПП "Дон-Бас", 14013, м. Чернігів, вул. Воїнів Інтернаціоналістів, буд.41-А, корп.1, кв.5, ліцензія АВ № 564590
від 14.02.11 № 42, термін дії необмежений.

ПП "ЧЕРНІГІВ-ВТОРМА", 14021, Чернігівська обл., м.Чернігів, вул. Гребінки, буд. 128, ліцензія АГ № 594708
від 22.08.11 № 289, термін дії необмежений.

ТОВ "СЛОВ'ЯНИ" 14001, Чернігівська обл., м. Чернігів, вул. Робоча, 6 , ліцензія АГ № 594705
22.08.11 № 289 необмежений

ТОВ «ОРГАНІКА ЛТД», 14021, Чернігівська обл., м. Чернігів, вул. Любецька, буд. 155, ліцензія АГ № 399860
від 21.10.2011 № 403, термін дії необмежений.

ПП "ЧЕРНІГІВ ВТОРМА", 14001, м. Чернігів, вул. Індустріальна, 3-А, ліцензія АЕ № 263920
від 15.04.2013 № ?, термін дії необмежений.


З подібним інформаційним запитом автор звернувся і до Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у Чернігівській області.

Ось відповіді (без скорочень і правок) на питання щодо автомобільних шин від цієї державної установи:

1. До якої категорії небезпеки для довкілля відносяться автомобільні покришки (шини)?

«Автомобільні шини, як гумові відходи 4 класу небезпеки, відносяться як до побутових так і до промислових відходів».

2. Які шкідливі речовини для здоров’я людей і довкілля виділяють відпрацьовані автомобільні покришки (шини)?

«До складу відпрацьованих автомобільних шин входить синтетичний каучук, який є інертною речовиною і тільки при спалюванні може виділяти в атмосферне повітря ряд шкідливих речовин, в т.ч. оксид сірки. Тому спалювання їх категорично заборонено.»

3. На підставі яких нормативних актів здійснюється утилізація відпрацьованих автомобільних покришок (шин) у Чернігівській області?

«Утилізація відпрацьованих автомобільних шин проводиться згідно генеральної схеми санітарної очистки м. Чернігова та схем санітарної очистки інших населених пунктів області, а також ДСанПіН 2.2.7.029-99 «Державні санітарні правила та норми «Гігієнічні вимоги щодо поводження з промисловими відходами та визначення їх класу небезпеки для здоров’я населення. Перелік відходів що знешкоджуються на полігонах ТПВ затверджуються міськими виконкомами та селищними радами.»

4. На підставі яких нормативних актів здійснюється використання юридичними особами та громадянами відпрацьованих автомобільних покришок (шин) на вулицях, у парках, на дитячих майданчиках тощо у Чернігівській області?

Згідно статті 17 п. «н)» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відходів» від 07.03.2002р. №3073-ІІІ суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами повинні мати ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами і/або на право провадження діяльності, пов’язаної із збиранням і заготівлею окремих видів відходів як вторинної сировини.»

5. Про підприємства, установ, пункти тощо і їх адреси, що здійснюють збирання і та утилізацію відпрацьованих автомобільних покришок(шин) у Чернігівській області?

«На території Чернігівської області знешкодження та утилізацію відпрацьованих автомобільних шин здійснюють: ПП «Дон-Бас», 14013 м. Чернігів, вул. Воїнів Інтернаціоналістів, буд. 41-а, корп. 1, кв. 5; ПП «Гранпласт» - юр. адреса 14000 м. Чернігів вул. Воровського, 38, факт. адреса 14000 м. Чернігів вул. Попудренка, 26 кв. 1.»

Сподіваюсь, що читачі самі можуть зробити власні висновки, звісно, якщо їм вдалося опанувати відповіді головних фахівців з екології і санітарії в області.

Зверну увагу лише на те, що «автомобільні шини, як гумові відходи 4 класу небезпеки, відносяться як до побутових так і до промислових відходів».

Тож чому ж ці побутово-промислові відходи повсюдно утилізуються в громадських місцях, на дитячих, спортивних майданчиках і навіть у дитячих садках?


Сергій Соломаха


P.S. Звертаю увагу на те, що «до складу відпрацьованих автомобільних шин входить синтетичний каучук, який є інертною речовиною і тільки при спалюванні може виділяти в атмосферне повітря ряд шкідливих речовин, в т. ч. оксид сірки. Тому спалювання їх категорично заборонено.»
Панове можновладці і мешканці міста, де гарантія, що під час, наприклад, соціальних бунтів або просто через розваги хуліганів тисячі, розкиданих по місту і не утилізовані згідно чинного законодавства, розмальованих шин колись не запалають?

І куди тільки дивляться пожежники?
































Коментарі (0)
avatar